Uhićen Paravinja u Donjim Srđevićima!

Foto HRT
Direktor Policije Republike Srpske /RS/ Gojko Vasić izjavio je Srni da su Dragana Paravinju /43/, koji se dovodi u vezu sa nestankom maloljetne Antonije Bilić iz Drniša, uhitili pripadnici Jedinice za podršku CJB Banjaluka i da je on pokušao da bježi, ali da je odustao kada je vidio da nema šanse.

Dodavši da je Paravinja uhićen u 11.55 sati u Donjim Srđevićima kod Srpca, Vasić je rekao da je on izgledao zapušteno, odnosno kao osoba koje dva tri dana živi bez higijene.

Tijekom kriminalističke obrade Dragan Paravinja (43) priznao je da je maloljetna djevojka iz Drniša Antonija Bilić bila živa dok je bila u njegovom kamionu, ali je negirao umiješanost u njen nestanak, saznaje Srna.

Kriminalistička obrada nad Paravinjom se nastavlja u Centru javne sigurnosti Banja Luka.

Zamjenik glavnog ravnatelja hrvatske policije Milijan Brkić izjavio je da je Paravinja iznimno komunikativan, ali njegov iskaz uzimaju s rezervom zbog prijašnjih lažnih iskaza. 

Policija se nada da je Antonija još živa i da će je uskoro pronaći, ali ne odbacuju ni najgori scenarij.

Brkić je istaknuo da će Paravinjine tvrdnje provjeriti, a on će nakon 24-satnog pritvora u Banjoj Luci biti prebačen u Sarajevo, u ekstradicijski pritvor. Tužitelji će zatim odlučiti hoće li ga izručiti i komu.

"Mislim da je sve urađeno kako treba, bez upotrebe sile i u nekom roku za koji mi smatramo da je bio realan i optimalan da se sve završi uspješno", rekao je Vasić.

Direktor Policije RS je rekao da će na konferenciju za novinare ispred CJB Banjaluka biti doveden i Paravinja.

Vasić je najavio da će u 18.00 sati biti održana još jedna konferencija za novinare na kojoj će govoriti pripadnici MUP-a RS sa kolegama iz Hrvatske. Prema njegovim riječima, na konferenciji će se obratiti i zamjenik direktora Policije Hrvatske Milijan Brkić.

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske /MUP RS/ od 23. lipnja tragali su za Paravinjom na širem području sela Srđevići, kod Srpca. Osim ljudstva, u potrazi su bili angažovani i psi tragači i helikopter.

MUP RS, zajedno sa hrvatskom policijom prikupljao je saznanja koja bi mogla da dovedu do rasvjetljavanja okolnosti pod kojim je 7. lipnja nestala Antonija Bilić.

Paravinja je u RS osumnjičen za silovanje djevojke u Istočnom Sarajevu 2005. godine i za njim je sud na Sokocu raspisao centralnu potjernicu. Sada se sumnja da je povezan sa nestankom maloljetnice iz Drniša u Hrvatskoj kojoj se izgubio svaki trag 7. lipnja nakon što je ušla u kamion koji je stopirala.

MUP Hrvatske raspisao je jučer međunarodnu potjernicu za osumnjičenim Paravinjom, nakon što je analizom vlasi kose izuzete iz kabine kamiona, kojim je upravljao osumnjičeni, utvrđen "djelimični DNA profil ženske osobe koji se podudara sa DNA profilom dobijenim iz krvi majke nestale Antonije Bilić".

Supruga Dragana Paravinje priznala je jučer policiji Srpske da je Dragan ilegalno prešao granicu između Srpske i Hrvatske, tako što je preplivao Savu. Paravinjina supruga Milijana, koja je puštena iz pritvora u Policijskoj stanici u Srpcu, priznala je policiji da je supruga dovezla do Slavonskog Broda, odakle je on u šorcu preplivao rijeku te da ga je ona dočekala na drugoj strani obale