Udruga Zavjet: Vučiću, dosta huškačke retorike

Udruga zavjet

...politike i ratnih projekata Karađića, Mladića, i, naravno, Miloševića. Svoje simpatije prema Šešelju uglavnom je znao kontrolirati, rekli bi kao i danas. U žargonu nas branitelja, a vjerujemo i boraca srpske vojske, Vučić je bio obični mali ratni huškač. Danas je on političar od funkcije i to velike u njegovoj državi, a značajne i odgovorne, kako za Srbiju, tako i za cijeli naš region. Pa se iskreno pitamo, ili to pitanje njemu upućujemo: "Čemu ta retorika, gospodine Vučiću?"

Naravno da ne mislimo vrijeđati cijeli srpski narod, ali zanimljivo je da se tom narodu desetljećima serviraju politički prvaci, ili kako ih zovu, lideri koji imaju selektivno pamćenje i silnu želju da se sve od njih broji. Svakako da je riječ o nespojivom, ali je riječ i o dobrom marketingu i animaciji biračkog tijela - naroda.

Da se vratimo temi ovog pisanja, a ona je kontradiktorne izjave srpskog premijera Aleksandra Vučića. One su izrečene uglavnom na prigodama posjeta raznim stratištima žrtava ratova na ovim prostorima! U tim govorima Vučić pomiješa i prijetnje i obećanja i skrušenost!
Kako to nalaže desetljetna srpska retorika, govor počinje uglavnom konstatacijama što su Hrvati napravili, što su Hrvati rekli, a onda u poznatom Miloševićevom stilu (nitko ne sme srpski narod da bije), prijetnje što sve Hrvati nikada više neće napraviti. Finiš ili kraj govora, gospodin Vučić uvijek napravi tako što kaže da će to Srbi napraviti mirno i dostojanstveno!

Pa, gospodine Vučiću, u proteklih stotinjak godina vi ste uglavnom, ili uvek, bili agresori. Znamo kako je počelo 1914. godine i kako je završilo 1918. godine (Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca). Poznato je i kako je ta kraljevina i uz čije žrtve mutirala u Srboslaviju i kraljevinu tvoga naroda! Poslije takve prijevare i zatiranja nacionalnog identiteta Hrvata, naravno i drugih naroda te kvazi države, poslije svjetskih ili prvenstveno europskih previranja tridesetih godina prošlog stoljeća, sve nakon toga se nameće kao logična reakcija.

Konkretnije, sve ono što se događalo u Europi od 1939. do 1941. godine, i danas držimo da je probudilo najprirodniju želju hrvatskog naroda da se izbori za svoju neovisnu državu!

To što se u spletu okolnosti na čelu te države našao čovjek ili vodstvo koje ju je povelo u lošem pravcu, to je gospodo, danak iste one neinformiranosti i neprosvijećenosti koju su Srbi pokazali prateći četnički pokret. Zbunjenost naroda svakako potvrđuje i ogroman broj hrvatskog puka koji je pristupio ideološkom komunističkom titoističkom pokretu! Sve ono što se dogodilo od 1941. pa do 1945., a poglavito do 1949. godine, potvrđuje samo da je sretniji u sklapanju saveza pobijedio.
O tome koliko su titoisti, četnici ili ustaše bili zločinci, o tome svjedoče stratišta i povijest!

Na vremena koja spominjemo, ili na koja se današnji političari, u nedostatku prave retorike, često prizivaju, možemo samo još jedan komentar dodati: Od 1945. godine neusporedivo veći broj četnika se priklonio titoističkoj vlasti i kroz nju starim isprobanim načinom nastojao napraviti novu Srboslaviju! U tom nastojanju inih Rankovića, Đilasa ili kako su se već zvali, mnogi hrvatski prvaci (Veselica, Tuđman, ...) platili su glavom ili višegodišnjim zatvorima, a samo su htjeli spriječiti nastajanje nove Srboslavije!

Da više ne pretresamo povijest, a ni vekovne srpske želje, znamo tko je koga napao i na čijem se teritoriju devedesetih godina vodio rat.
Znamo tko je napravio pokolje, tj. "genocid" i u Vukovaru i u Srebrenici!
Znamo da nijedan hrvatski vojnik nije s puškom kročio na srpsko tlo, a to što su kao zarobljenici odvođeni i do niških kazamata, to je valjda nešto što ćete sudu povijesti kad tad morati objasniti!

Pošto, za razliku od Vas, gospodine Vučiću, i vašeg predsjednika, četničkog vojvode Tomislava Nikolića, većina današnjih hrvatskih političara nije ni sudjelovala u Domovinskom ratu, pa nemaju volje, hrabrosti ili načina da Vam kažu, reći ćemo Vam mi, hrvatski branitelji: Domovinski rat je bio prije svega obrambeni rat za svoju teritoriju i neovisnost i tko god, i kada god, odluči te vrijednosti ugroziti, mora znati da će za odgovor dobiti rat!

Prema tome, ako ih bude moralo biti, o svim budućim, kao i o prošloj OLUJI, mi ćemo odlučivati!!!
Pozdravljamo rečenice s kraja Vašeg govora gospodine Vučiću: "Srbi će mirno i dostojanstveno!" Treba li naglašavati da to od svojih susjeda Srba i očekujemo?
Dok god je tako, nemate straha od OLUJA jer, ponovit ćemo, vođena je na hrvatskoj zemlji za hrvatsku neovisnost i cjelovitost, a od te Hrvatu nema veće obveze!

Za kraj, nama istinskim braniteljima žao je svih žrtava rata, pa i onih koje su nastale kao agresorske, zavedene i nahuškane suludim idejama o velikoj Srbiji!

Na stratištima pokažite više pijeteta prema njima kojima ste se došli pokloniti, ne upućujte prijetnje živima, jer će vas povijest upamtiti kao promašene političare, ili, još gore, tragičare svoga vremena.
Ne daj Bože da prizivamo bratstvo i jedinstvo, ali dobar susjed je kao ... , sa dobrim namjerama ste nam uvijek dragi gosti.
Naravno, i Vi, gospodine Vučiću.

Udruga Zavjet