Udruga Zavjet: U što vi gospodo vjerujete?"

Odosmo u nabrajanje, ote nam se politička stvarnost, a oni upućeni će reći : "Vi to ionako ne razumijete!" Za ovu i ovakvu politiku smo sigurno neuki ili, blaže rečeno, zbunjeni. Zato ponavljamo da se ne uplićemo u rad države, politike, pravosuđa, ali moramo pitati (braniteljska smo udruga) :"Državo, zašto nedostatke Ustava i politička razilaženja rješavaš pritvaranjem i zatvaranjem hrvatskih generala?!"

Dobro, praksa potvrđuje da nisu samo hrvatski generali na optuženičkim klupama, valjda radi težine i dojma da ne valja cijeli hrvatski puk, na optuženičkim klupama nerijetko su i političari. U civiliziranim zemljama, da, i tamo griješe političari-predsjednici, ali, kada se to dogodi, najprije se  skupe relevantni dokazi i argumenti!

U cijelosti se priredi optužnica, a onda radi međunarodnog digniteta države, optuženi predsjednik se pozove "negdje i kod nekoga" na razgovor, predoče mu se grijesi i zapovjedi mu se da podnese ostavku na funkciju koju obnaša!
Argumentirani započeti proces pod kontrolom organa sigurnosti i pravosuđa, čeka izbor ili postavljanje nasljednika, čeka da država pravno profunkcionira. Tek tada se obznanjuje optužnica i građanin bez imuniteta i funkcije ide pred lice zakona i pravde! Ovu proceduru smo vidjeli u nebrojeno filmova, a zadnji stvarni, živi primjer nam dolazi iz susjedne države Hrvatske kroz slučaj "SANADER ".

Braniteljska udruga Zavjet je trebala biti zadnja koja "državi" postavlja takvo pitanje. Ali...  Nismo čuli niti jednu političku stranku sa hrvatskim predznakom, a predsjednik je u pritvoru, predsjednik Federacije, Hrvat!

Nismo čuli niti jednu braniteljsku udrugu proisteklu iz HVO-a, a general je u pritvoru!
Kada je tako, pitat ćemo mi: "Državo, što je kriv Živko Budimir, predsjednik federacije, general HVO-a, pa je u pritvor odveden na "onakav" način. Naravno, isto pitanje se odnosi i na onakvo odvođenje i zatvaranje njegova savjetnika brigadira Barišića.

Pametni će reći, u cilju istrage...

Ma poštujemo, ali u našoj državi svjedoci smo svakodnevnih medijskih bombardiranja, pokradene su skoro sve društvene-državne firme, uništeno je gospodarstvo, država je opljačkana raznim privatizacijama, itd... itd... i nitko ne završi na "onakav" način. I onda šture izjave gospode iz pravosuđa, sporedne izjave nekih ushićenih političara i tvrdnja odvjetničkih timova, da je postupak privođenja na nivou državnog udara, te da tužiteljstvo nema ništa tvrdo i argumentirano protiv predsjednika Budimira i savjetnika Barišića!!!

Dok god nisu osuđeni, želimo vjerovati da su nevini. Želimo vjerovati da ljudi koji su ratni generali, zapovjednici naglašene časti, dostojanstva, dosljednosti i samokontrole nisu ni ovaj put pogriješili. Želimo vjerovati da će svi ti djelatnici i dužnosnici sigurnosnih i pravosudnih državnih službi svoj posao odraditi časno i dostojanstveno, da neće biti podložni nikakvoj politici, ma kakav rezultat njihova rada bio!

Ovom zadnjom rečenicom samo želimo iskazati vjeru i povjerenje u institucije države, svoje razočaranje u rad i djelovanje političkih stranaka sa hrvatskim predznakom i njihovu šutnju, želimo iskazati pitanjem : "U što vi gospodo vjerujete?"

Slaba vam je procjena ili pamćenje ako mislite: "Neće mene!"
Hoće.  Zar ste zaboravili sve one koji su procesuirani poslije ukidanja HR HB, pa one koji su platili ideju hrvatske samouprave? Sada su vjerojatno na redu oni iz HNS-a, koji zagovaraju treći entitet; i tako ćemo do zadnjeg Hrvata koji se odvaži baviti politikom i nacionalnim interesom, a koji u konačnici ima samo jedan cilj, opstojnost i jednakopravnost Hrvata u svojoj BiH.

Da, jeste gospodin Dragan Čović lider vodeće hrvatske stranke u BiH, ali, gospodo političari, ako čekate da se on oglasi; pa čovjeku je političko-sudski proces završio prije 25 dana, on jedini ovaj čas ima pravo na "time out", a vi imajte stav i kažite ga! Predsjedniku Budimiru možda i nećete pomoći, jer vaše mišljenje ne mora biti pozitivno za njega, ali hrvatskom će puku u BiH itekako vrijediti da vidi s kime i na koga može računati.

I, za kraj ćemo reći, hvala Živku Budimiru što nam je otvorio oči da vidimo koliki i kakav značaj ima funkcija predsjednika Federacije, i svakako mu želimo da dokaže svoju nevinost i vrati se svojoj obitelji.