Udruga Zavjet: Tko je Faruk Ćupina?

zavjet, Faruk Ćupina

Priopćenje bošnjačkih vijećnika Grada Mostara o spomeniku palim pripadnicima HVO-a, podignutom-obnovljenom na prostoru gradskog Bulevara, sa istupom i potpisom vijećnika Faruka Ćupine, potvrđuje samo poznato! Tko je Faruk Ćupina? Mostarac, odvjetnik čija je obitelj bila uvaženija i poznatija po sportskim dostignućima njegovog brata Suada, nego po odvjetničkim ili političkim uradcima mladog odvjetnika Faruka.

Da, sve je tako bilo do 27.07.1992.godine, kada mladi Faruk u gradu Mostaru osniva „Muslimansko vijeće“. Treba reći da su braća Ćupina, još u pripremi obrane od JNA agresije na Mostar i BiH, bili aktivni. Također je za istaći da u tom pripremnom periodu sve aktivnosti koje su Ćupine imale bile su u organizaciji hrvatskih organizatora otpora (drugo nije niti bilo) i da su više vremena provodili u Cimu, Širokom i Grudama, nego u samom Mostaru. Kada je rat počeo, u travnju 1992.godine, mora se priznati Suad je bio tu sa nama (mada su pozicije na istočnoj obali Neretve, gdje je on trebao zapovijedati, izgubljene). A Faruk? Faruk, Faruk, zar misliš svoju vojničku 'hrabrost' kompenzirati političkim huškanjima. Nismo zaboravili tvoj kukavički prelazak Neretve, u svibnju '92., kada si se u pancirki, šljemu i pojasu za spašavanje gurao sa ženama tko će prije uskočiti u čamac! Prevezli su te na zapadnu obalu rijeke Neretve. Ma i tada smo te prihvatili, dijelio si bonove za gorivo dok se nisi sjetio!!! Mladi odvjetnik nije nešto bio za puške, čovjek se uzeo politike, pa malo ili nimalo u Mostar, a dosta u Grudama. U Zagrebu mu je bila glavna adresa, tu se valjda i rodila ideja o dijeljenju branitelja Mostara, o pravljenju muslimanske, pa bošnjačke vojske, i tako dođe i taj famozni 27.07.1992.godine i osnivanje „Muslimanskog vijeća“. Treba li ponoviti da je tada i to Vijeće zatražilo da odmah napuste zajedničku vlast svi predstavnici muslimanskog naroda, svi oni koji su tu bili legalno izabrani i po legalno utvrđenom paritetu! I tada podijeliše se politike, podijeliše se vojske, mada je i tada, kao i danas, ostalo da visi pitanje: Otkuda novac za sve to!? Vođenim onom Alijinom „Nije ovo naš rat“ Bošnjaci se nisu za njega pripremali, bar ne kao narod. Ovaj put, kao i uvijek, mi, branitelji HVO-a odajemo počast svim onim Bošnjacima koji su se sa nama uključili u obranu svoga grada, ali ih istodobno podsjećamo da je sva ukupna logistika (hrana, odjeća, oružje) došla i osigurana od nas Hrvata. Pa se s pravom pitamo, otkud novac za sve one aktivnosti koje je imalo „Muslimansko vijeće“? Da sada zli ne konstatiraju kako smo mi Hrvati protiv, protiv organiziranog muslimanskog naroda. Naravno da nismo, niti smo to ikada bili.

Pa zar se zaboravila ta silna pomoć HVO-a za ABiH, pa zar su se zaboravili silni sporazumi Izetbegović – Boban, Tuđman – Izetbegović.! Hrabriji će reći da ništa nije zaboravljeno, a oni drugi bi tu suradnju najradije zatrpali u Alijinu, Tuđmanovu ili Bobanovu humku. Vas, koji ste nijekali i tada sporazume mira, vas koji ste se razotkrili danas, jer sa istim žarom sijete mržnju (ili će te i nju možda staviti na teret Alije, Mate, Franje), pitamo do kada mislite da ćemo šutjeti istinu? Ne koristite spomenik podignut nekome koga nije ubio vojnik ABiH nego vaša monstruozna politika, politika koja je nagovarala normalne ljude da pucaju u svoje dojučerašnje suborce. Politika koja nije htjela ili nije smjela tim istim ratnicima ABiH reći da pucaju na nekoga tko im, samo 50 km iza svojih leđa (na hrvatskom moru) ugošćava i čuva obitelj. Kojeg li paradoksa, mi vam čuvamo najmilije a vi nas ubijate! Pa gospodo, Karadžić i u Haagu cijelu svoju obranu temelji na savezu Hrvata i Bošnjaka. Dobro, ne onih Bošnjaka koji su nosili Srbima u Nevesinje novac da topništvom gađaju HVO položaje i hrvatska naselja. Možemo gospodo pričati i o '93.godini pa reći koliko je Hrvata bilo na istočnoj obali Neretve, a koliko Bošnjaka i Srba u zapadnom dijelu grada.

Ma, možemo o svemu ako treba, ali se pitamo do kada i zašto? Zato ponavljamo, spomenik na Bulevaru je točno na mjestu pogibije osam branitelja HVO-a i podignut je u rujnu 1996.godine, a ovih dana samo prikladno obnovljen. Ni '96.godine, kao niti danas, politika nema veze sa istim, ni tada a ni danas nismo nikoga pitali za idejno rješenje. Niti ćemo! Zar nas je netko pitao za Hujkin spomenik (neka mu je pokoj duši i neka nitko ne zamjera što ga spominjemo) u Sjevernom logoru? Zar nas je tko pitao i za jedan spomenik? Nije niti treba! Neka ih, neka upozoravaju na glupu i nesretnu tragediju dva mala naroda, samo neka su stvarni i neka svjedoče istini! Vijećnik Ćupina bi ponovo o fašizmu, o podjelama, vjerojatno o pravljenju nekih novih „Muslimanskih vijeća“, itd. Lošije informirani bi pomislili da je riječ o nekom drugorazrednom političaru, jer se rijetko eksponira, a oni koji dobro poznaju situaciju u okruženju znaju da se radi o vrhunskom političaru iz sjene. Gospodine Ćupina, vijećniče, ovo stvarno morate doživjeti kao kompliment! Pa gospodine vijećniče, 30 tisuća Mostaraca ne radi, gospodarstvo je u kolapsu ..., ili Te to nije briga? Smiješ li reći svojim sunarodnicima, koje tako žestoko potičeš na jezik mržnje, koliko imaš u svojoj privatnoj odvjetničkoj praksi klijenata iz Čitluka, Širokog brijega, Hrvata Mostaraca? Mi ćemo reći, dovoljno mnogo da te nije briga za ovaj osiromašeni grad. Vijećniče Ćupina, da ne bi vijećničko pitanje postavljao, ponavljamo Tebi i svima, udruga „Zavjet“ je hrvatska, katolička, braniteljska udruga koja se ne financira iz proračuna ove, a niti jedne druge države. Djeluje isključivo od svojih sredstava i kao takva i sprovodi sve aktivnosti, pa i podizanje spomenika. Ovo samo na znanje, radi štednje zastupničkog vremena. I još nešto, nas vjera uči „Tko tebe kamenom ti njega kruhom“! Da se ne bi gađali ni sa čim, pa niti kruhom, predlažemo povedi zastupnike na proslavu, uglavnom domjenak bude dobar, a Tebi bi smo rado poklonili nešto iz opusa Maka Dizdara.

PREDSJEDNIK Franjo Cvitković