Udruga Zavjet o rušenju Starog mosta

Stari most, Udruga Zavjet, Stari most, najfotografiraniji grad, Grad Mostar, Stari most, ozljeda, skok, mostarski vicevi, Stari Most Mostar, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, mostarski rječnik
U priopćenju se kaže:

Agresija na Bosnu i Hercegovinu počela je 1991. godine, a mete srbo-četničkih snaga iz Srbije i Crne Gore bili su općina Ravno i grad Mostar (od19.09.1991.godine).
Da, to je i tada bila agresija jer je grubo narušen Ustav i ovlasti koje je imao vrh JNA.

Bez sumnje, za to je znao i predsjednik tadašnje BiH, gospodin Alija Izetbegović, pa nam nikada neće biti jasno kako i zbog čega je izjavio :,,Ovo nije naš rat!"
Ovom prigodom ne želimo podsjećati na sve detalje organiziranja otpora i zaštite svih građana, a poglavito Bošnjaka i Hrvata u jedinoj nam državi Bosni i Hercegovini.

Reći ćemo to je uradilo HRVATSKO VIJEĆE OBRANE, kojeg su te 1991. i veći dio 1992. godine, sačinjavali i pripadnici bošnjačkog naroda!
Moramo podsjetiti, u gradu Mostaru te 1992. godine srušeni su svi mostovi (a bilo ih je !!!) osim Starog! Stari most je spašen silovitim napadom HVO-a na agresora i njegovim istjerivanjem iz grada, i jednako tako brzom akcijom pravljena je zaštita na njemu kako bi ga se što bolje zaštitilo od srbo-četničkih granata. Činjenica da je most srušen 9. studenog 1993.godine u vrijeme nesretnih sukoba A BiH i HVO-a je nepobitna!

Okolnosti rušenja su predmet istrage Haškog suda i na njemu upravo jedan general dokazuje svoju nevinost i neumiješanost u sam čin rušenja. Tendenciozno imenovanje generala Slobodana Praljkam u prilogu, kao čovjeka koji je odgovoran za rušenje Starog mosta smatramo sračunatim pritiskom na sud u Hagu i želju da se utječe na sudsku presudu. Poglavito što je obrana generala Praljka u predmetu Stari most, sudu podastrla dokaze da on u vrijeme rušenja mosta nije bio aktualni zapovjednik HVO-a.

Kada je u pitanju sam čin rušenja obrana nije nijekala tenkovsko djelovanje po mostu , jer je most u to vrijeme bio vojna fortifikacija, ali je obrana sudu ponudila i stručna vještačenja rušenja u kojima su postale aktualne i neke druge činjenice i istine. Istraga o rušenju Starog mosta je davno, na nivou sudstva u BiH, bila pokrenuta i zaustavljena!

Kao i tada, i danas pitamo ZAŠTO, tko se istine boji?
Možda će istina o Starom mostu rasvijetliti sve činjenice izbijanja sukoba i rata između Bošnjaka i Hrvata ! Nitko, a poglavito ne Federalna televizija u BiH, ne smije biti poligon za nijekanje povijesnih činjenica i istina, pa kada netko od djelatnika na toj televiziji spominje Herceg Bosnu i njen HVO, onda mora znati da je upravo Herceg Bosna pravni subjekt koji tvori federaciju, a HVO legalna i legitimna vojska koja danas sačinjava važnu komponentu oružanih snaga države BiH, zato gospodo djelatnici Federalnih medija, nedopustivo je reći "samozvana" ili „takozvana", dio ste naše pravne stečevine i kao takvi i u buduće će te morati poštivati sve ono što hrvatski puk u Federaciji i državi za sebe odluči.

Mi, branitelji iz Mostara iz našeg HVO-a ,19 godina čekamo odgovor od naših susjeda-komšija zašto su oni pripadnici A BiH te 1993.godine okrenuli oružja i oruđa na nas, bili smo u istim rovovima sa istim ciljem, obraniti svoj grad-državu od agresije, vratiti žene i djecu iz izbjeglištva, a tamo u izbjeglištvu, na hrvatskoj zemlji, bilo je više od 300 tisuća bošnjačkih izbjeglica!

A most je mostarski, kao i svi drugi, i vaš, i naš i njihov. I onaj stari , a i ovaj sadašnji između ostalih djelo je i hrvatskih novaca, pameti i ruku, zato čestitamo uredniku centralnog dnevnika Federalne televizije (9.studeni u 19:30 sati) na prilogu o mostu, a od glavnog urednika informativnog programa tražimo da ovaj prosvjed dobije isto predstavljanje u istoj emisiji kao i sporni nam prilog o mostu.

S poštovanjem, građanima Mostara i svim gledateljima FEDERALNE TV BIH,


PREDSJEDNIK
Franjo Cvitković