Udruga Zavjet: ''Kulminacija bahatosti ministra Heleza!''

Zukan Helez
Ne možemo se diviti nekome tko nam radi o glavi, ali svoje poštovanje i uvažavanje za ono što radi i kako radi-rade, ovaj put izražavamo.

Ministre Helez, mi iz udruge „Zavjet" smo se otvorenim pismom obratili predsjedniku Federacije BiH, premijeru Vlade Federacije BiH, ministru pravde i Vama da zaustavite ovu nepravednu i lakrdijašku reviziju i da, kako smo tada rekli, najprije izvršite reviziju djelatnika ministarstva branitelja, kao i svih drugih ministarstava, jer ovo što sada imamo uistinu nisu ministarstva Federacije, nego jednog naroda. Tražili smo da izvršite kadrovske i strukturne promjene u svim Uredima obrane u svim gradovima Federacije BiH, i tražili smo da izvršite reviziju svih postrojbi AR BiH i HVO-a.

Gospodine Helez, poslije toga je lako ustvrditi tko je nezakonit, odnosno tko je i kako krao državu.

Naravno da Vam naš prijedlog ne odgovara, Vi ste samo egzekutor 'kvalitetne' kontinuirane politike koja se u Federaciji sprovodi od uspostave Dejtonskog mira.

Vaša izjava u članku Anje Grabovac iz Dnevnog lista u kojoj kažete: „Budimir je ušao je u jedan segment koji ne razumije. On je udario u nešto što nije smio. Kada su u pitanju Srebrenica, Žepa i istočna Bosna ja poručujem da ti ljudi neće biti dirani jer su oni demobilizirani branitelji. Zašto da se lažemo? Tko je branio Srebrenicu? Branitelji! Tamo je postojala divizija, to jednostavno Budimir ili ne zna ili manipulira s tim ljudima".

Uz ono što ste sa svojim timovima radili na terenu i ova izjava najtransparentnije pokazuje homogenost bošnjačkih stranaka i slijepo držanje nacionalnih načela koja je postavio Alija Izetbegović.

Slobodni smo konstatirati od Izetbegovića, preko Ganića, Silajdžića, Tihića, od Lagumdžije, 'ista meta, isto rastojanje'. Hrvate se optužuje za separativnu politiku, Hrvatima se spočitava HR Herceg Bosna kao fašistoidna tvorevina, i Hrvatima se nudi i ne spori da su njihove teritorije Široko Brijeg, Grude, Čitluk, Posušje.

Gospodo bošnjački stranački lideri, mi Hrvati smo državljani Bosne i Hercegovine i za nju smo kao domoljubi prvi stali u obranu (u vrijeme kad to nije bio vaš rat). Ne želimo je cijepati, želimo je u suživotu dijeliti na način da tamo gdje nas ima i gdje smo većinski narod da imamo i svoju upravu, na način da jednakopravno sudjelujemo u vođenju države.

Možda se Vi, gospodine ministre, pitate gdje ste Vi tu i što Vi imate s tim? Pa Vi ste, gospodine ministre, izvršitelj te politike a ova Vaša izjava je samo kulminacija bahatosti.

Naime, u Bihaću , kao i u svim strateškim mjestima i gradovima niste nikoga izveli iz prava. To što ste izvodili iz prava pripadnike AR BiH iz Tuzle, Zenice, Sarajeva, ti nesretnici su samo kolateralne žrtve bošnjačke politike, jer znate da su to bošnjački prostori, a tamo gdje je situacija politički - nacionalno zahtjevnija, e tamo se Bošnjaci ne izvode iz prava! Svu neregularnost revizije ste spomenutom izjavom potvrdili.

Kako? Komentirat ćemo, ministre, tu izjavu!

Što to predsjednik Federacije, hrvatski general, vezano za rat ne razumije? Mislite da general Budimir ne razumije da je tamo (u Srebrenici) bila divizija? Ne želimo govoriti u ime generala Budimira, ali smo uvjereni da on zna da je u Srebrenici bila divizija, uvjereni smo da on zna za sve divizije AR BiH iz tog vremena i vjerojatno se, kao i mi u „Zavjet"-u, pita zašto su te divizije i na koga bile okrenute u vrijeme napada na Srebrenicu!

Gospodine ministre, to što ste, u to vrijeme, divizije AR BiH usmjeravali na Hrvate, a niste branili Srebrenicu, taj grijeh ne možete otkupiti nikakvim mirovinama. Nije problem da se ustvrdi vjerodostojnost evidencije tih divizija, mi ne niječemo niti jednu istinu o regularno stečenim pravima.

Ako je država Bosna i Hercegovina, a mi Hrvati tvrdimo da jeste, mi Hrvati smo prvi ustali u obranu naše, vaše i njihove Bosne i Hercegovine.

Da, i njihove, Bosna i Hercegovina je i srpska, a treba i sa njima, državotvorno, govoriti o tim vremenima.

Toliko o korektnom obnašanju ministarske funkcije gospodina Zukana Heleza.

PREDSJEDNIK

Franjo Cvitković