Udruga Zavjet: Gospodine Helez, zaustavite svoju sramnu reviziju

Kada je u pitanju HNS i njegov rad na razmatranju i rješavanju braniteljskih problema, onda to kratko nazivamo, nerad! Zakon ili zakoni donijeti u ovoj državi, a odnose se na statusna pitanja branitelja, je loš ili loš i sedamnaest godina iza rata sramotno nedorečen. Slobodni smo izreći tvrdnju da Zakon o braniteljima su radili ljudi kojima ta oblast nije bliska, a jednako tako sve aktualne vlasti ove države nisu imale nikakva sluha, a ni ti brige, za taj ne mali dio građanstva.

Činjenica je da su branitelji svoja prava stekli prvim danom ulaska u postrojbe daleke 1991.godine, a ostvarivali ih danom napuštanja, bilo da je to bio prvi dan rata (zbog ranjavanja ili smrtnog stradanja) ili prestankom aktivne službe u oružanim snagama Federacije ove godine. Zakon o braniteljima se nije morao napraviti u ratu, ali sveta obveza je bila da se isti priredi i donese u najkraćem roku iza donošenja Dejtonskog "USTAVA".

Vjerojatno je i počet, pa i napravljen, još u vrijeme prve ili prvih federalnih vlada. Znamo da je doživio više izmjena i dopuna i, kako danas stvari stoje, sve su bile loše! Sva ta lutanja (pa ako su i bila zapovjeđena od aktualnih vlasti) idu na teret kao grijeh onih koji su zakone radili i donosili, jer su se prihvatili nečeg za što nisu bili dorasli.

I onda, onda budu izbori i dobijemo vlast, Vladu koja je ta i takva samo zato što su nam zakoni ti i takovi! Ne žalite se, zakasnili smo, zakoni su ranije donijeti i nisu ih oni donosili! Nisu oni dopustili da Ministarstvo branitelja bude skoro pa jednonacionalno, oni prethodni su zaboravili da je Dejtonski mir rođen i iz Herceg Bosne, koja je majka HVO-a, a da je taj naš HVO jedna od komponenti i oružanih snaga i Ministarstva branitelja, i to u zadanom omjeru "1 : 2,3"!
Što političkim strankama znače branitelji, možda ne najbolje,ali najiskrenije je to pokazao SDP! Njihov (ne i naš) ministar Zukan Helez je dobio partijsku zadaću i odrađuje je, ne stideći se reći kolike uštede ostvaruje na račun uskraćenih prava braniteljima.

Gospodo branitelji i borci, svi vi koje je rat umorio, potrošio, obolio i ožalostio, još ćemo slaviti Zukanovo vrijeme, zar ne mislite da je došlo vrijeme istine i otriježnjenja? Bili smo branitelji i borci, bili smo biračko tijelo, kupovano loše građenim invalidskim kućama, jeftinim automobilima, pokroviteljstvima Božićnih i Bajramskih turnira, mazane su nam oči lošim zakonima u čijoj izradi "smo" sudjelovali, a u koje su najprije oni sebe ugrađivali.

Dali su nam šesto tisuća certifikata, vrijednih nekoliko desetina milijardi eura, koje smo im prodali (za potvrde koje nas ionako pripadaju), a kojima su oni otkupili naše tvornice! Onda se svađaju, pregovaraju, koaliraju, bore se za suživot i jednakopravnost naroda! Branitelji, borci, znate li tko je sa kim ovaj čas u koaliciji?
Naravno da ne znate, vi ste dobili Ministra Heleza i vašoj zabavi nema kraja. Stigla nas je ona "o sebi se zabavio!"

Ponovit ćemo, braniteljska katolička udruga „Zavjet" je udruga koja skrbi o svim interesima Hrvata u ovoj našoj zajedničkoj nam Bosni i Hercegovini. Podržavamo rad i djelovanje svih hrvatskih političkih stranaka u BiH koje skrbe o pravima Hrvata. Podržavamo svakog hrvatskog političara koji štiti interese hrvatskog puka, koji se bori za opstojnost i jednakopravnost Hrvata u BiH, ne tražimo ništa više od onoga što treba imati jedan konstitutivni narod u demokratskom svijetu.
Zato i ovaj put dižemo glas protiv tog i takvog Ministarstva branitelja, koje nije pravedno prema HVO komponenti, dižemo glas protiv loših zakona o braniteljima i još lošijoj primjeni istih od strane ministra Heleza.

Gospodine Helez, zaustavite svoju sramnu reviziju! Osim što zakonski ne valja, ponižavajuća je načinom na koji je sprovodite. Sramotno je da u revizionim timovima rade doktori rođeni skraja osamdesetih, a da ne spominjemo poniženje činjenicom da borce i branitelje ocjenjuju i veterinari.
Ministre, dopustili ste sebi luksuz (ili vam je i to zadaća) da građane, branitelje, vrijeđate na osobnoj razini, poglavito je nedopustivo da vrijeđate visoke časnike HVO-a.

Prozirna je priča organizirati TV emisije u kojoj su uz vas gosti oni koje vi poželite, oni koji iz vama i njima znanih razloga moraju šutjeti. Ministre Helez, nismo svi Šljivići!

Ministre Helez , a i vi gospodo iz HNS-a, nema krovnih braniteljskih udruga, nema važnih i važnijih branitelja! Ti što vas slušaju nemaju legitimitet sviju nas, oni su jedni od nas i kao takve ih uvažavamo, ali njihove odluke (koje najčešće vi namećete) moraju proći i naše filtre.

I za kraj! Godinu i pol predsjednik Federacije diže glas protiv neregularne revizije i rada ministra Heleza, godinu i pol general Budimir poziva sve udruge na sastanak, sastanke kako bi smo zauzeli zajednički stav u zaustavljanju revizije. Predstavnici udruga i dolaze i ne dolaze, neki iz osobnih, neki zbog političkih razloga, nekima je bilo i zabranjeno!

Gospodo, prijatelji, Hrvati, branitelji, ako ga ne priznate kao predsjednika uvažavajte ga kao generala, odazovite se, dođite da razgovaramo o sebi i svojim problemima. Mi u „Zavjetu" bi najzadovoljniji bili kada bi to bio sastanak sa hrvatskim dužnosnicima koji sudjeluju u federalnoj i državnoj vlasti, sa čelnicima hrvatskih stranaka i predstavnicima svih braniteljskih udruga !
Mi samo tako vidimo Hrvatski Narodni Sabor.

PREDSJEDNIK
Franjo Cvitković