Udruga Zavjet: Da li netko želi BiH bez Hrvata?

Udruga zavjet
Narod jeste čudan kada vas bira ili kada ne izlazi na izbore. Biraju vas poslušnici i rodbina, ali narod nije glup da ne zna da državom upravlja: zakonodavna, izvršna i sudska vlast!Naravno da narod zna da bi one trebale biti neovisne i samostalne, poglavito kada je riječ o sudskoj vlasti!
Da li je tako?
Naravno da nije, ne vjerujemo da je tako u pet država na svijetu , a o nama u BiH nema ni ti govora. Namješteni parlamentarni izbori nam donesu zakonodavnu vlast, koja izrodi izvršnu, a onda uvezemo vanzemaljce da nam predstavljaju sudsku vlast. Samo što tim vanzemaljcima su muževi bili u ARBiH, tate u HVO-u ili su osobno bili pripadnici vojske RS-a.
Neovisno nema što!
Eh da naša država ima još par "neovisnih" službi, koje su toliko samostalne da djeluju samo ponekada po nalozima tužiteljstva i sudstva, naravno kada treba hapsiti.
Ako se pitate koje su to službe i tko ih regrutira, odgovor je i težak i lak. Neke se zovu SIPA, neke OSA, a dali ima još koja, nismo sigurni.
Način odabira kadrova u te službe je nepoznat, javni natječaj ne postoji, a po onome što se da primijetiti u njima rade bivši pripadnici HVO-a, ARBiH i vojske RS-a, rukovodni kadrovi su uglavnom prekaljeni udbaši iz bivše države navikli iskazivati lojalnost politikama i politici na vlasti. O obrazovnoj strukturi, moralnim kvalitetama djelatnika tih službi malo znamo, ali iz onoga što je vidljivo oni su nosioci aktivnosti oko procesuiranja događanja u proteklom ratu i u odnosu na nivo vlasti i pripadnosti određenom narodu za reviziju povijesti.
Ponavljamo, mada su regrutirani iz vojski koje su se sukobile u proteklom ratu, iz ljubavi prema službi koju obnašaju i privilegijama koje im donosi, ta se gospoda izdigla iznad nacionalnih interesa svoga naroda, zaboravila i osobnu prošlost, jer mentori i šefovi u poslu su, kako smo rekli, prekaljeni udbaši koji znaju kako se to radi. Naravno da i oni ipak imaju rodbinu, da i oni imaju rođake u vrhu SNSD-a, HDZ-a, SDA, znaju koga ne smiju dirati ili ti ne daj Bože procesuirati!
Koje li države?
Sada će oni umni reći: pa službe djeluju prema pripadnicima sva tri naroda. Da službe djeluju prema svima onima koji iskaču iz šina posluha, onima koji imaju prošlost i ne uklapaju se u politiku voždova kojima je minuli rat samo teret, jer u njemu i onako nisu sudjelovali! Dodik je prodavao namještaj po Beogradu, Čovićevo sudjelovanje nitko ne zna, a Bakir je bio i ostao samo tatin sin.
Znači ove u zakonodavnoj , izvršnoj i sudskoj vlasti nemamo što pitati, ali ove iz navedenih službi prijateljski upozoravamo: momci kod svake promjene vlasti vi plaćate ceh ili mislite da to ovdje nije slučaj?
Na temelju vaših istražnih radnji i analiza dvadeset i jednu godinu iza rata država hapsi i procesuira pripadnike Domovinskog rata.
Niste li ušli u minsko polje, nije li vam aktualna politika na dnevnoj bazi uvalila vruć krumpir nečasnih radnji?
Da li ste sigurni da dokumentacija koja vam je dana nije lažna, da li se može vjerovati svjedocima koji iz osobnih i inih razloga imaju potrebu nekoga optužiti?
Da li ste razmišljali da je netko prije vas trebalo analizirati okolnosti nekih događanja i događaja? Prvenstveno mislimo na povjesničare, na znanstvene institucije koji se time studiozno bave, a informacije skupljaju i dobivaju na način da se od njih nitko ne plaši i boji represivnih mjera. Morate priznati to je ipak nešto drugo i manje stresno, a kada oni daju svoju ocjenu, onda ste vi ako ništa amnestirani od odgovornosti da iskrivljujete povijest.
Naravno da ovim tekstom ništa ne zamjeramo djelatnicima navedenih službi, jer oni su u većini i naše ratne kolege, a radit se nešto mora. Ovo je prije svega iskazani bijes prema loše organiziranoj državi prema voždovima koji istu prave i održavaju sukladno svojim potrebama.
Pitanje je samo do kada se sve ovo može trpjeti, da li smo spremni prije svega na mirne prosvjede iz kojih tražimo samo promjenu odnosa prema sebi. Nije objašnjenje da se procesuiraju zločini koje su činili pripadnici sve tri vojske! Treba vidjeti omjer snaga u ratu ili početi od činjenica: Tko je bio agresor,koje i čije vojske su bile najbrojnije? Gdje su bili ratni zločini i tko ih je počinio?
Ponavljamo o tome mišljenje najprije moraju dati povjesničari, mnogo je vremena proteklo od rata! Tek onda trebamo reći , ratni zločini ne zastarijevaju i procesuirati ih treba.
Ovako, imamo situaciju da oni koji su prvi ustali braniti svoja ognjišta i BiH, a to je HVO, da se oni najviše procesuiraju i optužuju za ratne zločine. Treba li istaći da su Hrvati najmanje brojan narod u BiH i da je HVO kao vojska također bila najmanje brojna!
Da kažemo i to, posljedica rata je i činjenica da je Hrvata u BiH upola manje nego 1990.godine.
Prozirna je namjera da se na temelju optužnica i represivnih mjera izvrši pritisak na Hrvate, tamo gdje su se obranili, opstali i ostali, i da ta područja napuste. Zato nikako ne čudi broj optužnica i najava za iste, a koji ukazuje na to da su Hrvati u BiH na udaru!
Da li netko želi BiH bez Hrvata?
Da li će mu je tada i takvu biti lakše dogovoriti ili podijeliti, to za sada ne znamo?
Da sve izgleda da je to nečiji cilj nama je prepoznatljivo, a kada je tako nešto se mora hitno i odlučno poduzimati.
Ovaj tekst nije nikako udar na one koji obnašaju odgovorne dužnosti u navedenim institucijama i službama, namjera je da ih podsjetimo da su i oni Hrvati, da je skoro pa nebitno da li prvi ili zadnji gasite svoje ognjište. Kada nestane naroda gospodo ni vi više ne predstavljate nikoga i ništa. Želja i jedina namjera nam je da vas uzdrmamo, protresemo, podsjetimo da ste Hrvati i tamo gdje radite i djelujete da to ne zanemarivate i zaboravljate.
Tu ste da štitite državu BiH , ali prije svega svoj narod u njoj, u protivnom, kraj je tu, ako već nije bio, samo ga ne vidimo.