Udruga građana Vrisak poručila predstavnicima međunarodne zajednice: Želimo bolju i pravedniju Bosnu i Hercegovinu

Udruga Vrisak, Vedran Arapović, Udruga Vrisak, javna tribina, Mostar, Udruga Vrisak, Udruga Vrisak, visoki predstavnik, pismo
...se gradi" Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku,te ambasadorima Sjedinjenih Američkih država,Velike Britanije i Njemačke. Riječ je o dokumentu koji predstavlja istraživanje Udruge Vrisak i Instituta za društveno politička istraživanja o Zakonu o pristupu javnim prihodima u Bosni i Hercegovini. U ovom dokumentu je predstavljena detaljna analiza ovog zakona koji po mišljenju Udruge građana „Vrisak" u ekonomskom smislu predstavlja najveću diskriminaciju u Federaciji Bosni i Hercegovini.

U nastavku vam donosimo pismo koje je predsjednik Udruge građana „Vrisak" Vedran Arapović uputio Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini:

Poštovani gospodine Inzko,

Udruga građana „Vrisak" iz Mostara se zajedno sa skupinom tuzlanskih sveučilišnih profesora aktivno uključila u izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosni i Hercegovini.
Sukladno našem istraživanju kojeg smo radili sa Institutom za društveno politička istraživanja iz Mostara došli smo do zaključaka da ovaj zakon zapravo predstavlja najveću diskriminaciju u ekonomskom smislu kada su u pitanju građani Federacije Bosne i Hercegovine.
Ovaj zakon je u Federaciji Bosni i Hercegovini po našem mišljenju stvorio građane prvog i građane drugog reda. Prema ovom Zakonu građanin Sarajeva i Goražda vrijedi duplo više od građanin Tuzle,Zenice,Bihaća,Mostara,Širokog Brijega i Livna.
Naše istraživanje smo proveli za period od 2006.do 2013. godine,a razlike su nažalost više nego uočljive. Danas u Tuzli imamo tisuće obespravljenih radnika,bolnice u Zenici i Bihaću su pred zatvaranjem,a u Mostaru bolnica i dva javna sveučilište jedva preživljavaju. Kao građaninu Bosne i Hercegovine ne može vam biti svejedno kada dođete do ovih podataka.
Kao skupina mladih ljudi koja se zalaže za ravnopravnost svih u Bosni i Hercegovini,mišljenja smo da bi izmjene i dopune ovog zakona znatno utjecale na pozitivne promjene odnosa u Bosni i Hercegovini i da bi prije svega došlo do relaksacije međusobnih odnosa. U prilogu vam dostavljam dokument pod nazivom „BiH radi,birokracija se gradi".
Ovim putem vas pozivam da nas podržite u borbi za bolju i pravedniju Bosnu I Hercegovinu,te da inicirate zajednički sastanak s nama i predstavnicima Tuzlanske inicijative.