Udruga bosanskih Hrvata - Prsten čvrsto uz stranke HNS-a BiH

HNS BiH, UBH Prsten, Dragan Čović, Hrvatski narodni sabor, izbori, UBH Prsten
Ovo je treći sastanak HNS-a BiH i Udruge Prsten, danas se razgovaralo o trenutnoj situaciji Hrvata u BiH o "Općim izborima u BiH 2014 godine", te je podneseno Izvješće o pomoći poplavljenim područjima.

„U posljednjih nekoliko mjeseci razgovaramo s različitim strukturama i pojedincima kako bismo shvatili trenutačni položaj Hrvata u BiH, razumjeli i dali potporu konceptu ustavnih rješenja u BiH koji bi Hrvate stavio u ravnopravni položaj s ostala dva konstitutivna naroda. Sastali smo se kako bi se dogovorili i oko stalnog djelovanja i suradnje Udruge Prsten i HNS-a kako bi skupa mogli poboljšati položaj Hrvatskog naroda u BiH. Danas smo generalno dogovorili smjernice koje će biti osnova za daljnju suradnju, govorili smo o onome što nas spaja, puno je stvari koje nas spajaju i o kojima imamo zajednički jednistven stav, dovoljno osnova imamo za zajedničko djelovanje, suradnju nastavljamo i dalje": kazao je predsjednik Udruge Prsten Mijo Marić, nakon sastanka u Odžaku.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, iskazao je zadovoljstvo današnjim sastankom u Posavini i Odžaku, zahvalio se predstavnicima Udruge Prsten, koji su sastancima u Mostaru, Zagrebu i Odžaku, pokazali upornost i želju da skupa sa HNS-om pokušaju na neki način iskombinirati sve ono što većina danas promišlja u političkom, duhovnom, gospodarskom i kulturnom a Hrvatskom smislu u Bosni i Hercegovini.

„Današnja tema sastanka bila je posvećena Općim izborima u BiH, kako osigurati legitimnost i legalnost narednih izbora, kada su Hrvati u pitanju dođe do punog izražaja. Razjedinjenost koja je izražena u proteklih desetak godina, kao forma višestranačja, treba ostati po strani, trebamo pokušati kao narod koji jedini u pravom smislu želi Europsku Bosnu i Hercegovinu kao cjelinu, zajednički zauzeti ona mjesta koja nam i pripadaju, i ostvaritisnažnu Europsku BiH. Prije svega želimo osigurati jednakopravnost Hrvatskog naroda u BiH. Danas smo čuli poruke i kroz postavljena pitanja i sugestije koje su nam dane, nama je ostalo još nekoliko dana do predaje svih lista, duboko vjerujem, da ono što nismo iskoristili proteklih 5-6 mjeseci, da ćemo u ova naredna nekolika dana iskoristiti, i poslati jednu poruku i na taj način zahvaliti zakladi Prsten, na svemu što su uradili. Sa ovog sastanka se vraćam optimističan i sa uvjerenjem kako smo brojne nesuglasice ostavili iza sebe".

„Zahvaljujem UBH Prsten na skupu u Odžaku i prilici za dijalog. Želim reći da problemi s kojima se suočava Hrvatski narod u BiH, izazovi koji se nalaze pred BiH traže maksimalno zajedništvo i sinergiju svih hrvatskih političkih predstavnika i ne samo njih nego čitavog Hrvatskog naroda, uključujući i njegove gospodarstvenike. Ja sam uvjeren da projekt HNS-a budi najbolji okvir da ostvarimo sinergiju i u predizbornom procesu i u poslijeizbornom procesu.

Zbog toga smo s predsjednicima hrvatskih političkih stranaka, članicama HNS-a BiH, do sada održali dva sastanka na kojima smo razgovarali o trenutačnom položaju hrvatskog naroda u BiH, konceptu ustavnih rješenja HNS-a za BiH i o Općim izborima u BiH.Ako osobno budem morao birati stranka ili HNS, ja biram Hrvatski narodni sabor (HNS). Smatram da još uvijek ima vremena i prije izbora i poslije izbora da se ostvari ta sinergija i da Hrvati nakon ovih izbora budu zastupljeni po svojim legitimno izabranim predstavnicima". Rekao je nakon sastanka, Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Pavo Zubak, dopredsjednik UBH Prsten, na kraju sastanka govorio je o Udruzi Prsten koja je ustrojena kroz šest podružnica i dva ogranka u RH.

"Prsten" je udruga koja danas ima između 2.500 i 3.000 članova fizičkih osoba, 250 pravnih osoba. O snazi Udruge i respektabilnoj intelektualnom potencijalu i kapitalu potvrđuje podatak o broju od čak oko 80 magistara i doktora znanosti uključenih u UBH Prsten.

U posljednjih osam godina Prsten je donirao za Hrvate u BiH preko sedam milijuna kuna te još dva ipol milijuna kuna za školovanje 80-tak učenika sa područja BiH. Današnje donacije idu u prilog suosjećanja sa poplavnom tragedijom, našim rodnim krajem te smo izdvojili i za te namjene nekoliko prioritetnih donacija.

Donacije od UBH Prsten uručene su u ukupnom iznosu od 680.000 kn. Simboličnim predavanjem donatorskog čeka donacije su uručene:„Za pomoć poplavljenim područjima BiH". Za tri općine Županije Posavske (Orašje, Domaljevac-Šamac i Odžak ) donatorski ček od 300.000 kn primio je predsjednik Vlade ŽP mr.sc. Marijan Oršolić.

Donatorski čekovi od 100.000 kn uručeni su i za općine: Žepče, Maglaj, i Doboj te u istom iznosu i za poplavljenu općinu Bosanski Šamac. Za Brčko Distrikt donatorski ček iznosi 80.000 kn. Donatorske čekove u iznosu od po 50.000 kn uručeni su za dvije poplavljene obitelji: Mande Dominković iz Vidovica i Mire Oršolić iz Tolise. - priopćeno je.