Udovice ISIL-ovaca iz Sirije stižu u BiH

kamp

Kako tvrdi izvor iz Ministarstva vanjskih poslova, koji je želio ostati anoniman, za prvu grupu od tri žene iz BiH koje se nalaze u kampu El-Roj na obalama Eufrata na sjeveru Sirije, Koordinaciono tijelo formirano pri ovom ministarstvu ubrzalo je aktivnosti koje se moraju ispuniti da bi se one vratile u zemlju.

Kompletirani dosjei

- Prikupljaju se svi podaci, prije svega dokazi da one imaju bh. državljanstvo, a potom se i ispituje njihova uloga u ISIL-u. Za sada su u suradnji s njihovim obiteljima ovdje, u BiH, za tri žene i njihovu djecu, koju su odvele u Siriju, skoro kompletirani dosjei, a sve se radi u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno s njihovim nadležnim tijelima, s kojima koordiniramo sve aktivnosti. Ta prva grupa žena mogla bi se veoma brzo vratiti u BiH - kaže sugovornik Dnevnog avaza.

On ističe da će naše državljanke u zemlju, najvjerojatnije, biti prebačene uz pomoć snaga Sjedinjenih Američkih Država, koje bi ih iz Sirije trebale direktno prebaciti avionom u BiH. Istovremeno se, navodi dalje isti izvor, razmatraju svi mehanizmi za eventualno sankcioniranje žena koje su svojim odlaskom podržale ISIL, ali i programi njihove deradikalizacije.

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražili smo i službenu potvrdu ovih informacija, ali na pisane upite još nismo dobili odgovore.

Dok se čeka rješavanje sudbine bh. državljanki u Siriji, "Glas Amerike" objavio je fotografiju jedne od žena u kampu El-Roj, snimljenu u prošli petak, za koju tvrde da je 30-godišnja Sabina iz Bosne i da je udovica bivšeg pripadnika ISIL-a.

Ona je rekla da je došla da živi u "Islamsku državu", jer je njen muž smatrao da je to pravo mjesto za budućnost njegove obitelji te je rekla da je "bila mlada i luda" kad se odlučila na dolazak u Siriju.

Navedeno je da u tom kampu u izuzetno teškim uvjetima živi 400 žena i djeca, ali i muškaraca iz različitih zemalja svijeta, koji čekaju hoće li ih njihove zemlje prihvatiti.

Kamp kontroliraju kurdske snage, a pod nadzorom su američkih snaga.

Samri i Sabini prijeti zatvor

Tinejdžerke opisane kao džihadističke "pinap poster djevojke", porijeklom iz BiH, koje su pobjegle iz Austrije da se pridruže "isalmskoj državi", mogle bi se suočiti s 15 godina zatvora, ako se vrate u tu zemlju.

Samra Kešinović imala je samo 16,a njena drugarica Sabina Selimović 15 godina kada su se pridružile džihadistima u Siriji u aprilu 2014.godine. U međuvremenu, one su se udale za borce ISIL-a i rodile djecu ,a sada se navodno žele vratiti u Austriju čije su državljanke.