Učitelj ima manju plaću od čistačice u banci

Jesu li danas, prije svega zahvaljujući plaćama, marginalizirani i poniženi. Je li ih niska plaća napravila građanima drugog reda koji se bore za golu egzistenciju, pokušali su istražiti novinari Večernjeg lista.

Najpotplaćenija branša

Naime, obrazovanje, gdje radi više od 80 posto osoba s visokom stručnom spremom, je najmanje plaćeni sektor za osobe s visokom stručnom spremom - pokazuju podaci o isplaćenim neto i bruto plaćama prema stupnju stručne spreme i sektorima djelatnosti.

Zabrinjavajuća je činjenica da je prosječna bruto-plaća za osobe s visokom stručnom spremom u obrazovanju gotovo identična bruto -plaći zaposlenika s nižom stručnom spremom u djelatnosti osiguranja, bankama i nekim drugim djelatnostima, čije su plaće često i veće od učitelja s visokom stručnom spremom.

Nije to samo odlika učitelja u Bosni i Hercegovini, sličnu sudbinu dijele i njihovi kolege u cijeloj regiji. Tako, primjerice, učitelji u BiH zarađuju bolje od prosvjetara u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Inače, učitelji u regiji zapadnog Balkana su među najslabije plaćenim djelatnicima, a mjesečna primanja su im često i manja od prosječnih plaća u državi.

Prosječna plaća učitelja u BiH iznosi oko 400 eura, ali se razlikuje kako u dva njena entiteta, tako i među županijama, gdje se znaju razlikovati i po više od stotinu eura.