VIDEO  Učenici srpske nacionalnosti bojkotiraju nastavu u Srebrenici

Škola u Srebrenici
BHRT

Učenici srpske nacionalnosti koji pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici od četvrtka bojkotiraju nastavu.

Njihovi roditelji odlučili su se na ovaj potez nakon što nisu bili pozvani na sastanak s resornom ministricom Natalijom Trivić, koja je u utorak razgovarala s delegacijom roditelja bošnjačke djece iz ove škole.

Podsjećamo, krajem siječnja su roditelji i djeca bošnjačke nacionalnosti održali jednosatni bojkot nastave zbog, kako su rekli, širenja vjerske i nacionalne mržnje u ovoj školi.

Roditelji učenika srpske nacionalnosti sada tvrde da su njihova djeca izložena prijetnjama.

Roditelji učenika srpske nacionalnosti zamjeraju resornoj ministrici što nije čula njihovu stranu priče, već je razmatrala samo zahtjeve roditelja bošnjačke djece iz Prve osnovne škole u Srebrenici. Oni traže da Ministarstvo zaštiti i njihovu djecu kojima se, kako tvrde, prijeti na razne načine, najviše putem društvenih mreža, te ih nazivaju i fašistima.

„Nadamo se da će ministarstvo naići na razumijevanje i da će čuti i glas srpskh roditelja u Srebrenici. Očekujemo povratnu informaciju, a do tada, sutra naša djeca takodje bojkotiraju nastavu“, kazala je Danijela Mlađenović, članica Vijeća roditelja srpskih učenika Prve OŠ Srebrenica.

Podsjećamo, devet učenika srpske nacionalnosti objavilo je 27-og siječnja ove godine na društvenim mrežama spornu fotografiju na kojoj poziraju obučeni u narodnoj nošnji, a fotografija je objavljena pod naslovom „Braća četnici“.

Roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti su ovu fotografiju osudili kao veličanje fašizma i širenje vjerske i nacionalne mržnje i potom organizirali jednosatni bojkot nastave.

Ravnatelj Prve OŠ Srebrenica ne podržava bojkot nastave, a načelnik Srebrenice spornu fotografiju iz Prve osnovne škole vidi kao nesmotrenu dječju igru.

„Smatram da nisu iskorištene sve mogućnosti da se dođe do rješenja i da je bojkot nastave itekako preuranjen. Ja, kao ravnatelj JU „Prve osnovne škole“ u Srebrenici, neću podržati bojkot nastave ni od strane djece srpske nacionalnosti, ni od strane djece bošnjačke nacionalnosti", kazao je Dragi Jovanović, ravnatelj Prve OŠ Srebrenica.

Ja nemam pravo biti protiv njihovih stavova, naravno to nisu nikakvi zahtjevi koji su usmjereni protiv bilo koga u ovoj općini nego jednostavno zahtjevi da se zaštite ta djeca koja su u neku ruku pečatirana i sad što god se dogodi, bilo to tako ili ne, pretpostavlja se da su to ti dječaci koji su na toj fotografiji", kazao je Mladen Grujičić, načelnik općine Srebrenica.

Entitetska ministrica prosvjete ističe da se zalaže za zaštitu sve djece iz Prve osnovne škole u Srebrenici koju namjerava posjetiti sljedećeg tjedna.

Ministarstvo kulture RS će uložiti dodatne napore da u ponedjeljak, shodno protokolu, posjeti Školu, razgovara s roditeljima i da vidimo što je ono što bismo još mogli učiniti da bismo stvorili što bolji ambijent u ovoj školi i lokalnoj zajednici", kazala je Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS-a.

Bojkot djece srpske nacionalnosti roditelji djece bošnjačke nacionalnosti nisu željeli komentirati, smatrajući da ovaj potez krije političku pozadinu.

Sadržaj se učitava...