Ubrzali financijski krah Federacije

Vlada Federacije, poslovniportal.ba, proračun, financijski kolaps, MIO/PIO, zavod za zapošljavanje, razvojna banka, Vlada Federacije, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Nermin Nikšić, Vlada FBiH
Nametnuta Vlada FBiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru, po žurnom postupku, uputila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Proračuna Federacije BiH za 2011. godinu i Zakona o njegovom izvršenju.

U priopćenju se navodi kako su predloženi dokumenti napravljeni u skladu sa zaključcima Parlamenta FBiH i rezultat su višekratnog usuglašavanja na razini federalnih ministarstava i drugih organa i tijela.

Ukupni javni prihodi i primici u izmjenama i dopunama proračuna FBiH iznose 1.735,79 milijuna KM i veći su u odnosu na usvojeni Proračun za 2011. godinu za 36,5 milijuna KM ili 2,15 posto.


Simbolične uštede u administraciji

Naznačajnije izmjene, kako se kaže u priopćenju, u pogledu umanjenja sredstava, izvršene su na naknadama troškova zaposlenih (2,4 milijuna KM), izdacima za materijal i usluge (0,8 milijuna KM), nabavci stalnih sredstava (2,0 milijuna KM) i na taj način  omogućeno povećanje tekućih transfera u ukupnom iznosu od 48,2 milijuna KM, od čega se najveći dio odnosi na naknade boračkim populacijama.

U skladu sa Zaključcima Parlamenta FBiH kojima je naloženo Vladi FBiH svim boračkim populacijama osigurati redovne isplate i prinadležnosti bez umanjenja, Nametnuta Vlada planirala je za 34,55 milijuna KM povećati po osnovu invalidnina, za 2,9 milijuna KM po osnovu implementacije Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja, te dva milijuna KM za sufinansiranje Fondacije za održivi razvoj OdRaz.

Za 14 milijuna KM povećan je transfer za osobe s invaliditetom - neratni invalidi po osnovu isplate duga po Zakonu koji je važio do 11. 3. 2009. godine.

U okviru tekućih transfera drugim razinama vlasti dodano je 13,6 milijuna KM za Zavod zdravstvenog osiguranja po osnovu pokrića gubitka Fonda solidarnosti i 2,0 milijuna KM za Fond MIO po osnovu povećanja minimalnih mirovina.

Za programe potpore razvoja regije Srebrenica (što nije učinjeno u usvojenom proračunu za 2011. godinu) a na osnovu opredjeljenja Vlade FBiH da sufinancira održivi povratak na ovom području, planirano je tri milijuna KM.


Šminkanje broja prekobrojne birokracije


Nametnuta Vlada FBiH danas je oformila radnu skupinu koja će, u roku od mjesec dana, napraviti analizu broja uposlenih u organima uprave sa stanovišta iskorištenosti ljudskih resursa s podacima o prosječnim plaćama pojedinih radnih mjesta, kao i utvrditi broj zaposlenih koji ispunjavaju uvjete za odlazak u mirovinu. U radnu grupu su imenovani Ramiz Mehaković, Fehim Bekan, Snježana Bondaruk, Pero Ivošević, Sabina Jelić, Ivan Matešić  i dva predstavnika koja će delegirati Sindikat zaposlenih u organima uprave i pravosuđu FBiH.


Gospodarstvo nek čeka

Poslovni portal ba, komentirajući današnje odluke nametnute Vlade Federacije podsjeća kako su međunarodne financijske institucije i ekonomski analitičari mjesecima upozoravali na neminovan financijski kolaps zbog neprimjerene javne potrošnje. Današnjim odlukama, smatraju, crne prognoze će se samo produbiti.

Unatoč smanjenju troškova (presimboličnom u odnosu na ukupne troškove administracije) i daljnjim povećanjem javne potrošnje radi dodvoravanja pojedinim populacijskim skupinamacrnr prognoze sve su bliže svome ostvarenju - proračunski izdaci sve su veći, a ono što ih treba krpiti svojim sredstvima - realni sektor gospodarstva, na izmaku je snaga.