FOTO  U Žepču održana 8. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak

Kazano je kako su podružnice u protekla tri mjeseca radile više nego uspješno.

Posebno je istaknuta inicijativa podružnice u Novom Travniku da se u ovoj općini oko kulturnih projekata okupi što više kulturnih organizacija te je Središnja uprava predložila da se ovakav način suradnje primjenjuje i u ostalim podružnicama.

Pohvaljen je rad fojničke podružnice koja je pokrenula, i od Božića izdala, dva broj Napretkovog lista Fojnička škrinja.

Uprava je na sjednici imenovala Mirjanu Jović za povjerenika Napretka u Bosanskoj Dubici te je zaključeno da se još treba razmotriti postoji li mogućnost za osnivanje podružnice. Do tada će Napredak u Bosanskoj Dubici djelovati preko povjerenstva.

Istaknuto je kako se radi na oživljavanju rada podružnice u Drvaru te je moguće da će nova Skupština biti održana do Uskrsa.

Članovi Uprave su informirani i o održanoj Skupštini podružnice u Jajcu i o novoizabranoj Upravi, koja po svom sastavu dosta obećava. Podružnica u Jajcu još uvijek nema svoje stalne prostorije te je na sjednici bilo riječi i o inicijativi da se u Jajcu izgradi Napretkov dom. Zaključeno je da se razradi detaljan projekt ove hvalevrijedne inicijative jer postoje realne osnove za realizaciju.

I pitanje Napretkovog doma u Bosanskom Brodu je aktualizirano. Pribavljena je dokumentacija iz zemljišno-knjižnog izvatka gdje se vidi da je Napredak vlasnik zgrade te su dane upute podružnici za daljnje aktivnosti.

Ove godine obilježava se 20 godina od obnove Napretka te je Središnja uprava ovu godinu proglasila jubilarnom. Sve manifestacije koje budu organizirane u ovoj godini bit će posvećene ovoj značajnoj obljetnici te je Uprava usvojila je i obljetnički logotip koji će se koristiti u svim materijalima.

Ovogodišnja Glavna Skupština bit će održana 22. svibnja u Tuzli, a u mjesecu listopadu bit će održano nekoliko značajnih manifestacija vezanih za ovu obljetnicu, između ostalog okrugli stol, prigodna izložba, svečana akademija itd.

Jadna od važnijih točaka sjednice bila su i izvješće tj. popis dobitnika ovogodišnjih stipendija. Ove godine bit će dodijeljene 103 studentske stipendije i potpore, a ukupno će biti odvojeno 75.500,00 KM. Svečanost potpisivanja ugovora o stipendija bit će održana do konca mjeseca. Također je dodijeljeno osam stipendija za postdiplomske studije u visini od po 1000 KM.

Predstavljen je bogat Uskrsni program u Sarajevu u okviru kojih će biti održan Uskrsni koncert, Uskrsna izložba, orguljaški koncert Franje Martinčevića i Boćarski turnir.

Veliki događaj o kojem je bilo riječi, a u čiju je organizaciju uključen i Napredak, je VII. Međunarodni znanstveni simpozij Svetost ambijenta i muka kao nadahnuće kulturnog stvaralaštva - Pasionska baština Bosne i Hercegovine koji će biti održan u Vitezu 5. i 6. lipnja, a na kojem će sudjelovati preko 30 znanstvenika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Radovi na izgradnji Multimedijalnog centra na Trebeviću teku po planu, mada je snijeg na jedno vrijeme obustavio radove, ali kako stvari stoje centar će biti završen do konca ljeta. Kazano je kako svi trebaju uložiti dodatne napore da se osigura ostatak sredstava za ovaj centar. Još je jednom iskazana zahvalnost Vladi Republike Hrvatske za veliki dio sredstava koji je namijenila za izgradnju centra, kao i prijateljima iz talijanske organizacije Movimento Cristiano Lavoratori koji će službeno posjetiti Napredak i gradilište početkom travnja.

Na koncu je kazano da će zadarska podružnica od 26. do 29. travnja u ovom gradu organizirati Napretkove dane na kojima će biti predstavljena Središnjica, a također će tom prigodom biti održana i sljedeća sjednica Središnje uprave.

Prije održavanja sjednice svečano su otvorene nove prostorije podružnice u Žepču koje je otvorio predsjednik prof. dr. Franjo Topić i načelnik općine Mato Zovko, zajedno s predsjednikom podružnice Nikolom Borovcem, a nakon toga u Domu kulture bila je održana više nego zanimljiva i posjećena tribina na temu Perspektiva Hrvata u Bosni i Hercegovini na kojoj je uvodničar bio prof. Topić.

 

 

Glavni tajnik

                                                                                                    Vanja Gavran, prof.