U vojsci ISIL-a nalazi se oko 300 državljana BiH

Sirija, irak, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, Ekstremisti iz ISIL-a, ISIL, Vođa ISIL-a, BIH, ISIL, Maureen Cormack

Posljednje poluslužbene informacije govore da je na ratišta u Siriji otišlo više od 140 bh. državljana, ali se špekulira s puno većom brojkom od navedene, piše Večernji list.

Procjene stručnjaka

Analitičari iz područja terorizma koji su okupljeni oko organizacije "Terroism Research, and analysis consurtium" (TRAC) procjenjuju kako je iz BiH u Siriju i Irak otišlo više od 300 islamista koji su se spremni žrtvovati kao pripadnici radikalne islamističke organizacije koja sebe naziva vojskom Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL).

Nakon rata u Siriji, trenutačni cilj ISIL-a je zauzimanje Iraka i povrat Sunitske dominacije u većinski Šiitskoj državi. U regrutiranju dragovoljaca iz cijelog svijeta pa tako i iz BiH, utjecaj ima Sunitski kler koji stalno potpiruje ugroženost Sunita nad Šiitima. Vijest da se Emrah Fojnica (23) državljanin BiH raznio u samoubilačkom napadu u Iraku izaziva dozu zabrinutosti među sigurnosnim službama ne samo u BiH već i u regiji.

Emrah, koji je već bio optuživan da je pomogao Mevlidu Jašareviću u napadu na američko veleposlanstvo u sarajevu 2011. godine dolazi iz obitelji koja cijeni selefijski pokret. Nastanak ovog radikalnog islamističkog pokreta na prostoru BiH seže od rata kad je počeo arapski utjecaj na pojedine Muslimane preko dragovoljaca koji su iz arapskih zemalja stizali u BiH, a potom dobivali bh. državljanstvo.

Novačenje mladih

Financijska kriza, opća nesređenost u državi, stalni vjerski i politički antagonizmi razlog su zbog kojeg se broj selefija, unatoč upozorenja i protivljenjima Islamske zajednice, danas mjeri u tisućama. Problem je u tome što se selefizma prihvaćaju uglavnom mladi. Financiranje selefijskog pokreta podupire Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar.... Izbijanjem rata u Siriji, na stotine uglavnom mladih selefija iz BiH odlazi tamo boreći se za uspostavu šerijata i kalifatske države na prostoru Sirije, Iraka, Jordana, Libanona.

Svi oni preko društvenih interenetskih mreža otvoreno pišu zbog čega su otišli na ratišta po Bliskom istoku, poput Bajre Ikanovića bh. javnosti poznatog kada je 2007.godine osuđen za terorizam. Ikanović je bio predvodnik selefijskog pokreta u Hadžićima i za terorizam je optužen zajedno s Mirsadom Bektaševićem i Abdulkadirom Cesurom. Kod optuženih je 2005. godine pronađen eksploziv, samoubilački pojasevi i videokazete s bombašima samoubojicama.