U Visokom dan žalosti, ubojica posjedovao oružje

VISOKO - Nedim Fejzić (40), osumnjičen da je u Visokom u petak ubio tri osobe, a sedam teško ranio, posjedovao je oružje iako je bio liječeni psihijatrijski bolesnik, potvrđeno je u CJS Istočno Sarajevo.

Protiv Fejzića su policajci u Rogatici 2008. godine podnijeli kaznenu prijavu zbog nedozvoljenog držanja oružja, nakon što je bacio bombu ispred svoje kuće u rogatičkom selu Kukavice.

- Njegova majka je povratnik u Rogaticu. On je 2008. godine ispred svoje kuće bacio ručnu bombu. Srećom ta bomba nije eksplodirala, tako da nikto nije povrijeđen. Kada su ga policajci saslušali, on je kazao da mu se "učinilo" da netko napada kuću te je bacio bombu. Protiv njega je tada podnesena kaznena prijava za nedozvoljeno držanje oružja i kasnije nije viđan u Rogatici", kazala je Danka Tešić, glasnogovornik CJS Istočno Sarajevo.

U Visokom je danas dan žalosti povodom teške tragedije koja se dogodila u naselju Hlapčevići kada je Fejzić u petak poslijepodne nožem izvršio pokolj. Podsjetimo, napadač je ubio tri i teško ranio sedam osoba, među kojima četvoro djece. Zbog dana žalosti su otkazane sve kulturne, sportske i zabavne manifestacije na području općine Visoko.

Donijeta je i odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći stradalima. Naselje Hlapčevići nalazi se oko 25 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva. Ove odluke donesene su na izvanrednoj sjednici Kolegija Općinskog načelnika i Predsjedništva Općinskog vijeća Visoko

Na dan žalosti otkazuju se sve kulturne, sportske i zabavne manifestacije na području općine Visoko

"Udruženje roditelja maloljetne djece u Bosni i Hercegovini" zabrinuto je zbog nedavnog ubojstva nedužne djece i odraslih osoba u okolini Visokog pa apelira na građane da od svih razina vlasti traže hitno poduzimanje mjera i radnji na zaštiti života djece i građana. U priopćenju za javnost Udruženje podsjeća na stravične događaje, do sada nezapamćene na prostoru BiH, kao što su spaljivanje starice, ubojstvo dječaka u tramvaju, dva samoubojstva spaljivanjem i masovno ubojstvo u okolini Visokog.

Počinitelj ovog posljednjeg događaja, ističu roditelji, vjerojatno je osoba s produženom traumom, osoba za koju se ne zna je li imala adekvatan socijalni i medicinski tretman.

Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH godinama ukazuje na propuste Vlade FBiH u pogledu socijalnog zbrinjavanja građanstva i liječenja umobolnih osoba, kao i na greške u izvršenju kaznenih sankcija za najteže oblike kaznenih djela, čak i onih čiji su počinitelji duševni bolesnici.

Ako je, u slučaju ubojstva kod Visokog, ubojica duševno bolestan - kao što je objavljeno u sredstvima informiranja, treba utvrditi je li adekvatno bio zbrinut sa socijalnog i medicinskog stanovišta, jesu li ga pratile socijalne službe i policija i je li imao pristup prisilnom ili dobrovoljnom neuropsihijatrijskom liječenju, poručuju iz Udruženja.

Ujedno upozoravaju da to ubojstvo, "s obzirom da je naš socijalni i zdravstveni sistem prepun manjkavosti i da je saradnja na relaciji medicinske ustanove – socijalne službe i policija nedovoljna", neće biti i posljednje.

Fena