U više gradova BiH u tijeku razbijanje organizirane kriminalne skupine

U više gradova BiH u tijeku razbijanje organizirane kriminalne skupine
Meta akcije su 13 osumnjičenih osoba iz više gradova u BiH, uključujući Banja Luku, Zenicu, Tuzlu, Lukavac, Banoviće, Bijeljinu, Derventu, prenose domaće agencije.

Usporedo s lišenjima slobode, vrše se pretresi objekata i vozila na navednim lokacijama, radi prikupljanja dokaza o izvršenim kaznenim djelima.

Postupajući Tužitelj koordinira rad policijskih snaga na terenu, a u akciji sudjeluje MUP RS, kao i Federalna uprava policije i policijske snage iz FBiH, na lokacijama na kojima se vrše pretresi i lišenja slobode.

Tužiteljstvo BiH prikupilo je dokaze, da više osoba djeluje kao povezana međuentitetska kriminalna skupina, koja vrši teška kaznena djela, među kojima otuđenja skupocjenih motornih vozila u BiH i inozemstvu, krivotvorenje dokumentacije, krijumčarenje i daljnju prodaju ukradenih vozila, kao i kaznena djela prijevare, navođenja na ovjeru neistinitog sadržaja, te izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava za izvršenje kaznenih djela.

Nakon uhićenja, osumnjičeni će biti privedeni na ispitivanje kod postupajućeg tužitelja, nakon čega će biti donesena odluka o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

U okviru ove akcije, Tužiteljstvo BiH je ostvarilo značajnu međunarodnu suradnju, posebno sa Slovenijom, Njemačkom i Italijom, kao i drugim zemljama, jer je utvrđeno da je ova organizirana kriminalna skupina, u kojoj ima osoba koje su višestruki povratnici i osuđivane osobe, djelovala na području više zemalja EU. Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama u BiH i inozemstvu, nastavlja odlučnu borbu protiv organiziranog kriminala, radi uspostave vladavine prava i zaštite sigurnosti građana BiH i njihove imovine.