U veljači 533 poziva i 31 korisna informacija

Sipa

Upravo zbog toga iz policijskih struktura često znaju naglašavati kako je pomoć građana u otkrivanju kaznenih djela više nego dobrodošla, a svaka informacija može biti od ključnog značaja.

Međutim, zbog straha za vlastitu sigurnost građani se teže odlučuju prijaviti policiji neko kazneno djelo za koje imaju informacije ili su i sami bili svjedoci istog.

No, jedan od najbržih i najpouzdanijih načina da građani prijave bilo koju nezakonitost državnim tijelima reda je preko anonimnog i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci" (080/020-505), koji je već nekoliko godina otvoren upravo za te svrhe. Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ističu kako od građana često znaju dobiti ključne informacije, no, isto tako, mnogo je i lažnih dojava. Kad su u pitanju najnoviji podaci, službenici SIPA-e u mjesecu veljači 2019. godine registrirali su ukupno 467 poziva na telefonskoj liniji "Krimolovci", od kojih je osam imalo korisne informacije o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, a na temelju kojih je načinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Osim navedenog, elektroničkim obrascem za prijavu kaznenog djela zaprimljeno je ukupno 66 prijava, od kojih su 23 korisne informacije o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je načinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Iz SIPA-e nadalje ističu kako se najveći broj informacija odnosio na kaznena djela u vezi s opojnim drogama, zlouporabom službenog položaja i ostalim kaznenim djelima. Od ukupnoga broja zaprimljenih informacija preko "Krimolovaca" i elektroničkog obrasca, 26 je proslijeđeno na daljnje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po pet je postupala i SIPA.

U izvještajnom razdoblju pristiglo je 16 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih tijela koje su u vezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim preko "Krimolovaca" ili elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela.

Osim navedenoga, policijski službenici SIPA-e dali su 56 savjeta građanima koji su ih kontaktirali preko anonimnoga i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci" - 080/020-505.

večernji.ba