Web portali objavljivanjem neprovjerenih informacija obmanjuju javnost

internet, tv, sex, pornografija, muškarci, internet, zdravlje, depresija, internet, stranice, skipe, ubojstvo, on line, računala, Facebook, on line, kupovina internetom, pažnja, virus, računalo, internet, igrice, smrt, kompijuter, rad, kuća, posao, portali, lažne informacije, virus, Računalni virus , malware, računalo, lažne informacije, dnevni listovi, noćna ptica , psihijatar, istraživanje
...i drugih web portala o navodnoj smrti javne osobe.

Plasirati informaciju o smrti osobe, koja se nije dogodila, kažu, ne samo da nije u interesu javnosti već nije niti u interesu medija koji plasira takvu informaciju.

Objavljivanjem neprovjerene i netočne informacije o smrti javne osobe, zbog brzine, utrke da se bude prvi i prigrabi što više posjeta na portalu za taj dan, teško je kršenje profesionalnog Kodeksa izvještavanja.

Stoga, žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH podsjeća urednike web portala kako su obavezni u svome izvještavanju javnosti striktno pridržavati Kodeksa za tisak i online medije BiH i da posebno obrate pozornost na provjeru informacija prije nego ih postave na svoj portal.

Svaka informacija treba biti potvrđena iz najmanje dva povjerljiva i provjerena izvora prije objavljivanja za javnost, a to se posebno odnosi na član 9. Kodeksa privatnost, koji govori o izvještavanju o tragičnim događajima.

Neodgovorna urednička odluka da se takva neprovjerena informacija objavi, uzrokuje obmanjivanje javnosti, stvaranje konfuzije i navođenje na pogrešne postupke, a iznad svega uzrokuje veliku duševnu bol obitelji i prijateljima osoba o kojima se na takav način potpuno pogrešno i neodgovorno informira javnost.

Što reći tek kakvu bol uzrokuje osobi koja se na tako neodgovoran način proglašava umrlom.

Greške ovakve vrste imaju trajne posljedice, to nije greška koja se lako popravlja ispravkom pogrešnih ili nepotpunih navoda ili demantom.

Zbog toga, Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH apelira na urednike web portala da budu svjesni svoje profesionalne odgovornosti prema javnosti, i da prednost daju točnosti i provjerljivosti informacija koje objavljuju, pred željom da budu prvi i najbrži, jer je to kratkoročna dobit.

Takav medij trajno gubi kredibilitet svojih čitatelja/posjetitelja, gubi kredibilitet u profesionalnoj zajednici i u sveukupnoj javnosti, priopćilo je Vijeće za tisak u BiH.