U Tužiteljstvu BiH saslušan načelnik OSA-e zbog silovanja Hrvatice!

Vijeće Vrhovnog suda Federacije, sud, droga, šverc droge, droga, sud, kriminal, kazneno djelo, imigranti, policija, sud bih, suđenje, Eronet, dijana milić, tužiteljica, smrt, platformaši, kontrola, sud, Muhidin Bašić, silovanje, Željko Komšić, crna kronika, crna kronika, ratni zločin, optužnice, Livno, promet, sigurnost, Mila Gadžić, Brank Kolobarić, Valerija Čuljak, sudac, sud, Slobodan Vasković, HT Eronet, Stipe Prlić, optužnica, dretelj, Tužiteljstvo BiH, beba, sud, Njemačka, vesna budimir, suđenje, prijetnje, monstrum, suđenje, Hrvatska, Mostar, žrtva, uhićenje, Nizozemska, tužiteljstvo, optužnice, ratni zločin, Mostar, optužnica, Armija BiH, suđenje, sud, trgovina ljudima, tužiteljstvo, Dragica Glušac , Gibraltar, suđenje, mikro kredit, sestre, Mostar, Mostar, ubojstvo, istraga, umirovljenici, ep hz hb, sindikat, sindikat ephzhb, Gibraltar, Stipe Prlić, optužnica, bjegstvo, suđenje, policajci, frane lučić, kornati, prevarant, Čapljina, osuda, sud bih, tužiteljstvo
On je saslušan zbog silovanja u ratu Hrvatice iz Vareša. Takođe, Bašić je saslušan i u vezi s prepiskom koja je procurila u javnost.

Izvor Nezavisnih blizak tužiteljstvu ispričao je da je Bašić iznio svoje viđenje slučaja u vezi sa silovanjem, ali i o urgiranju njegovog pretpostavljenog Almira Džuve, direktora OSA BiH, koji je od Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, tražio stopiranje istrage protiv njega.

U Tužiteljstvu BiH nisu zvanično željeli da komentiraju ovaj slučaj, a u OSA BiH ni nakon 15 dana nije dala odgovore vezane za ovaj slučaj.

Ovakve informacije u vezi s visokorangiranim zaposlenikom u svakoj normalnoj zemlji bile bi prvorazredni skandal i pokrenule bi brojne reakcije nadležnih, ali se u BiH to želi zataškati po svaku cijenu. To potvrđuje i činjenica da nijedna od nadležnih institucija nema komentar, a čak i negiraju bilo kakvu odgovornost Bašića, pišu Nezavisne novine.

Prema informacijama koje su krajem lipnja procurile u javnost, odnosno prema službenoj zabilješci iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH sačinjenoj nakon sastanka Komšića i Džuve, Bašić je silovao Hrvaticu iz Vareša što je i priznao svom nadređenom Džuvi. Međutim, Džuvo se zbog Bašićevih zasluga u procesuiranju Zijada Turkovića, člana kriminalnog podzemlja, zauzeo kod Komšića i od njega tražio stopiranje istrage.

"Izvršitelj  predmetnog kaznenog djela Muhidin Bašić, inače visokorangirani uposlenik OSA, se prema riječima Mate Zeke, a na osnovu saznanja iz obavljenog razgovora sa gospodinom Komšićem, obratio svom pretpostavljenom gospodinu Džuvi kojem je priznao da je izvršio predmetno kazneno djelo tijekom rata, te je od istog zatražio pomoć", navodi se u službenoj bilješci SIPA od 19. studenog prošle godine.

Inače, Mate Zeko je časnik za vezu s Haškim tribunalom u Kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Gospodin Džuvo je od gospodina Komšića zatražio pomoć za svog čovjeka, a kako naš sugovornik (Zeko) navodi: '... rekao je da je silovao tu ženu ali dobar je momak, on je radio za (Zijada) Turkovića i dosta pomogao u tome, može li se to ikako stopirati'", navodi se u zabilješci koju je SIPA posredno sačinila s Matom Zekom koji je informirao o razgovoru Džuve i Komšića.

Damir Bećirević, savjetnik za medije hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kaže da su to totalno pogrešne informacije.

"Do sastanka gospodina Džuve i Komšića na kojem se navodno pričalo o Bašiću nikada nije došlo. Bolje vam je da idete tragom dokumenta SIPA koji ima službeni broj zabilješke, a ne da objavljujete dokumetne bez službenog broja", odgovara Bećirević.

Prema tom dokumentu, Komšić se odbio zauzeti za Bašića, a prema tvrdnjama dobro upućenih u čitav proces, Bašić je u međuvremenu pokušao Hrvaticu iz Vareša prisiliti da odustane od svog iskaza.

Prema prijavi koja je podnesena protiv Bašića, on je tijekom rata silovao Hrvaticu dok je njen muž bio u pritvoru.

Nezavisne.com