U Sarajevu traže rušenje kuća koje nisu bošnjačke

Sarajevo

Nakon nedavnog, za neke iznenađujućeg napada na suživot u glavnom gradu BiH, a riječ je o protivljenju podizanju spomenika papi Ivanu Pavlu II., prema svemu sudeći, na pomolu je još jedan atak na nebošnjake u Sarajevu. Ovaj put je riječ o nekoliko preostalih obitelji nebošnjaka koje žive u Kalemovoj ulici u Sarajevu. Naime, nacrt regulacijskog plana “Crni Vrh”, o čemu bi se 12. srpnja trebala voditi i javna rasprava, predviđa rušenje pojedinih objekata. Međutim, za neke postojeće objekte predviđena je i mogućnost rekonstrukcije, sanacije redizajna ili dogradnje, ako se planiranom investicijom ne ugrožavaju uvjeti stanovanja u susjednim objektima, piše večernji list.

Plan donijelo Vijeće

Upravo ovaj dio teksta koji se nalazi u odluci o pristupanju regulacijskog plana “Crni Vrh” koji je nedavno donijelo sarajevsko Gradsko vijeće u kojem dominira SDP najviše brine malobrojne nebošnjake koji žive u Kalemovoj ulici, i to u neposrednoj blizini stare vile poznate obitelji Corn na broju 5 zbog navodne izgradnje drugog objekta na toj lokaciji. Naime, iako se u regulacijskom planu navodi kako je riječ o stabilnom terenu koji obuhvaća ulice Kranjčevićevu, Gorušu, Avde Jabučice i Kalemovu, od ranije je poznato da su uočene pojave klizanja i odrona tla na spomenutim lokacijama, a takvih pojava ima i u susjednoj Tešanjskoj ulici. S druge strane, ako dođe do rušenja vile Cornovih, za koju se zna da je na klizištu, to bi moglo ugroziti i susjednu kuću poznate sarajevske židovske obitelji Danon. Riječ je o kući u kojoj je često boravio i glasoviti maestro Oskar Danon, koji je bliski rođak Boriše Danona koji tu trenutno živi. Inače, kada je u pitanju kuća Cornovih, prema informacijama koje smo dobili od najbližih susjeda, živih nasljednika ima, međutim isti su na misteriozan način smješteni u jednom od centara za duševne bolesnike.

Prijete im i klizišta

Da je riječ o pojavi klizanja i odrona, zorno svjedoče i podignuti podzidovi okolnih kuća, između ostalih i one uglednog sarajevskog liječnika dr. Davora Perinovića, koji je također imao problema s klizanjem tla. Riječ je o kući za koju je projekt izradio jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata Stjepan Planić kojeg su nazivali i hrvatskim Gaudijem, ali je zbog pojave klizišta dosad izvršeno nekoliko sanacija. Upravo u toj kući, koja se nalazi u Kalemovoj ulici na broju 18, 1990. godine osnovan je HDZ BiH, a dr. Perinović je tada postao prvi predsjednik ove stranke.No, Kalemova ulica u Sarajevu nije obična ulica. Ona ima svoju bogatu povijest. Naime, Nikola Kalem bio je građevinski inženjer, a zemljište je otkupio preko željezničke zadruge uoči II. svjetskog rata. Čini se da je ova ulica bila zanimljiva i mnogim stranim diplomatima.

 

Piše: Zlatko Tulić/VLM