U Sarajevu skup podrške turskom narodu

turci u sarajevu
Nekoliko stotina sudionika okupilo se na centralnom trgu na Baščaršiji, mašući turskim i bosansko-hercegovačkim zastavama, obučeni u majice na kojima je na turskom jeziku ispisano da su uz narod koji se usprotivio pučistima i spasio demokraciju u sopstvenoj zemlji, prenosi Fena.

Organizatori ističu da će skup na Baščaršiji trajati cijelu noć i očekuju da će se sudionicima video linkom obratiti iz Turske predsjednik Erdogan. Ambasador te zemlje u Bosni i Hercegovini Čihad Erginaj novinarima je izjavio da se organizaciji skupa pridružilo gotovo 40 nevladinih organizacija s bosansko-hercegovačkim, turskim, ali i članstvom iz drugih zemalja.

On ističe da od 15. srpnja narod u Turskoj neprestano drži straže, čuva demokraciju i sopstvenu državu. Za sudionike skupa u Sarajevu je naveo da su došli da podrže te napore u očuvanju najviših vrijednosti. U pozivu medijima za praćenje večerašnjeg događaja u Sarajevu, organizatori su naveli da otvoreno žele da kažu da nikakvo zlo niti frakcija nikada neće moći da naruše suverenitet i zajedništvo turskog naroda.