U Sarajevu oružje mogu nositi 18-godišnjaci, a u HNŽ-u dobna granica podignuta na 21 godinu

pištolji

... u Sarajevskoj županiji to, izgleda, nije ispoštovano. Novim Zakonom o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i streljiva, čija je primjena u Sarajevskoj županiji počela jučer, oružje će moći posjedovati i 18-godišnjaci, piše Večernji list BiH.

Spuštanje granice

Naime, u novom zakonu je, uz ostalo, spuštena dobna granica za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja za fizičke osobe u odnosu na stariji zakon, tako da je kao opći uvjet propisana minimalna dob od 18 godina (do sada je bila 21 godina).

Uz to, obvezno je postojanje opravdanoga razloga za nabavljanje oružja te su usklađeni uvjeti koji se odnose na kažnjavanje za prekršaj i prekršajni postupak s odredbama Zakona o prekršajima Federacije BiH, kao i s odredbama kaznenopravnoga zakonodavstva.

Sporna odredba u novom zakonu je, također, to što se u uvjetima za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja navodi da osoba u posljednje dvije godine, do dana podnošenja zahtjeva za odobrenja nabave oružja, nije kažnjavana za prekršaj protiv javnog reda i mira s obilježjem nasilja.

Za razliku od Sarajevske županije, koja je novim zakonom spustila dobnu granicu za posjedovanje oružja, HN županija ju je podigla. Naime, prema riječima resornog ministra Slađana Bevande, ranije je zakon u ovoj županiji dopuštao izdavanje dozvola za oružje osobama koje napune 18 godina, dok je sada minimalna dobna granica 21 godina.

Preporuke Europske komisije

- Novi zakon koji je usvojen u HNŽ-u je u BiH među najusklađenijima s preporukama Europske komisije i kada je riječ o dobnoj granici za dobivanje dozvole za oružje, ali i brojnim drugim odredbama - naglasio je Bevanda.

Preporuke EK pri izradi Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i streljiva poštovane su i u ZH županiji, gdje je također dobna granica za dobivanje dozvole za oružje 21 godina.

Iznimka su pojedine kategorije, poput lovaca ili članova streljačkoga kluba, koji dopuštenje za rukovanje oružjem mogu dobiti od 18 godina, međutim, i tu su postroženi uvjeti za izdavanje potrebne dozvole. Ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Darinko Mihaljević potvrdio nam je kako su i u ovoj županiji radili izmjene i dopune spomenutoga zakona, također vodeći se preporukama EK.

- Dobna granica za dobivanje dozvole za korištenje oružja u Hercegbosanskoj županiji je 21 godina, s tim da imamo iznimku za one kojima je korištenje oružja vezano uz profesiju. Tako dozvolu za korištenje oružja s 18 godina mogu dobiti zaštitari, šumari, članovi streljačkoga kluba... - kaže ministar Mihaljević.

Zakon koji je na snazi u Hrvatskoj također propisuje najmanje 21 godinu starosti za dobivanje dozvole.