U Sarajevu još uvijek nije podignut spomenik Ivanu Pavlu ll i poginulim pripadnicima HVO-a

Nakon njegove smrti, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, prije skoro sedam godina pokrenulo je aktivnosti kako bi spomenik osvjedočenom prijatelju Sarajeva i BiH, papi Ivanu Pavlu II. bio podignut u središtu Sarajeva do kraja 2007. godine.

Ta Napretkova inicijativa pojavila se ubrzo nakon Papine smrti, a usvojena u svibnju 2005. godine prošle godine na sjednici Središnje uprave u Sarajevu, a čelno je održana od vrlo visokih dužnosnika iz države, do loklanih vlasti Sarajeva. Međutim ni do danas spomenik pred sarajevskom katedralom nije postavljen.

Na jednoj tiskovnoj konferenciji, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić osvrnuo se na obljetnicu smrti pape Ivana Pavla II. kao i na planiranu izgradnju spomenika pred sarajevskom katedralom.

„Ovo je dan kada će mnogi vjernici uputiti svoje molitve posebno za Ivana Pavla II., a još više Ivanu Pavlu II. jer su mnogi moleći njegov zagovor doživjeli uslišanje svojih potreba i molitava. Mi ne možemo i ne smijemo zaboraviti tog velikog Papu koji je imao toliko srca i bio je glasnik mira za ovu zemlju BiH. Na žalost, spomenik koji spremamo i organiziramo podići pred katedralom ne ide tako jednostavno. Puno je elemenata. Kao i inače, u ovoj Bosni i Hercegovini ništa ne ide jednostavno. Sve mora biti složeno pa i ovaj spomenik. Živo se nadam da će pobijediti dobra volja i potpora onih koji istinski smatraju vrijednim da podignemo taj spomenik pred katedralom", kazao je tada kardinal Puljić.

Međutim te dobre volje, u koju se uzdao kardinal Puljić, još uvjek nema, dovoljno, u Sarajevu.

Naprotiv.

- Ne želim da se papi Ivanu Pavlu II. podigne spomenik u Sarajevu jer, zamislite što će se dogoditi ako ga netko ošteti? Pa naravno da će cijela Europa za to okriviti Bošnjake?!

To je na javnoj raspravi o postavljanju spomen-obilježja papi Wojtyli pokraj sarajevske katedrale kazao imam jedne sarajevske džamije. Njegove riječi tada su bile povod i brojnim drugim prisutnim Sarajlijama da izraze negodovanje zbog ovog projekta.

- Ja ću ga osobno uništiti ako ga postavite. Uslikajte me i slobodno zapamtite: papin spomenik u Sarajevu neće biti jer to je provokacija za nas muslimane! - kazao je sljedeći govornik na ovoj tribini, čiji je smjer dio prisutnih potpuno šokirao. Govornici su išli dotle da su neki od njih predlagali da bi najbolje bilo raspisati referendum jer spomenik "vrijeđa islamske vjernike."

Iznenađenje ovakvom raspravom tada je bilo veliko s obzirom na to da se prilikom pokretanja inicijative o podizanju spomenika papi nitko nije protivo, počevši od samih građana Sarajeva, preko poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-uleme Mustafe Cerića pa dotadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova sinoć je održana sveta misa koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u povodu petnaeste obljetnice prvoga pastirskog pohoda blaženog pape Ivana Pavla II. Sarajevu i BiH.

I danas sedam godina nakon smrti Ivana Pavla II. i 15 godina nakon njegovog posjeta Sarajevu, očekuje se postavljanje spomenika Svetom Ocu, rad kipara Hrvoja Urumovića, ispred katedrale u kojoj je prije 15 godina molio za sve žitelje BiH. Kao i proteklih godina, u medijima su se pojavile informacije kako je financijska konstrukcija zaokružena, sve dozvole su prikupljene te da bi se spomenik trebao postaviti do kraja godine.

Međutim, spomenika još ni na vidiku. Slično je kao i sa spomenikom poginulim pripadnicima HVO-a koji su branili Sarajevo. Oni još uvijek nemaju spomenik u gradu za čiju su obranu ginuli. O njemu se priča samo u prigodama. Tako je bilo i ove godine prilikom obilježavanja 20. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i sedme godišnjice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovije Oružanih snaga BiH.

„Na taj način prisjetili smo se preminulih boraca HVO-a, koji su s nama branili Sarajevo i BiH. S druge strane, stramotno je da pojedine organizacije i političari ne žele dati saglasnost da se napravi spomenik braniteljima Hrvatskog vijeća obrane-izjavio je tada Zdenko Marković, predsjednik Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a Kantona Sarajevo, te poručio da ako se ni u idućih pet godina ne napravi taj spomenik, smatra da će izgledati kao da borci HVO-a nisu ni bili u Sarajevu, a niti se borili za BiH. „Zato je vrijeme da se stane ukraj kalkulacijama i napravi spomenik pripadnicima HVO-a", je Marković.

Vrijeme je bilo odavno da se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine podugne spomenik kako pripadnicima HVO-atako i Ivanu Pavlu ll. Uzalud je pozivati Hrvate da se okrene Sarajevu, ako se Sarajevo kao glavni grad okreće i ne želi odati počast od onih koji su ga branili, za njega ginuli i za njega se molili i posjećivali ga kada mu je bilo najteže.

Izvor:dnevnik.ba