U pripremi novi udar platformaša na većinska hrvatska područja u BiH

U pripremi novi udar platformaša na većinska hrvatska područja u BiH
Zanimljivo je kako njihovi koalicijski partneri iz NSRZB i HSP-a na ovakve najave ne reagiraju, kao niti predstavnici dva HDZ-a koji su oporba na federalnoj razini.

Ministar prometa i veza Federacije BiH Enver Bijedić, odbacujući mogućnost da Vlada Federacije BiH u ovoj godini privatizira telekom operatere, BH Telecom, sa sjedištem u Sarajevu, i HT Mostar sa sjedištem u Mostaru, otvoreno je najavio mogućnost njihovog spajanja.

"Mi imamo dva telekoma i dvije pošte. Ujedinjenjem bi se puno dobilo na efikasnosti, brzini, prihodima, smanjenju administracije", kaže Bijedić.

Sličnu poruku uputio je i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, potvrdivši informaciju da je Elektroprivreda HZ HB zatražila povećanje cijena električne energije za sve svoje korisnike. Trhulj je kazao kako je Elektroprivreda HZ HB zatražila poskupljenje električne energije zbog iznimno loših hidroloških uvjeta, zbog čega je ovo javno poduzeće primorano nedostajuće količine električne energije nabavljati iz uvoza.

Novi socijalni odar na Hrvate

Po mišljenju ministra Trhulja spomenuti problema ne bi postojao kada bi na prostoru prostoru BiH, ili barem Federacije BiH, došlo do centralizacije u procesu opskrbom električne energije, odnosno kada bi postojalo samo jedno elektroprivredno poduzeće.

"Tada bismo imali idealan sustav s 54 posto hidro i 46 posto energije iz termocentrala, i ne bi dolazili u ovakvu situaciju", zaključio je Trhulj.

Kako se neslužbeno doznaje, Elektroprivreda HZ HB u protekloj je godini ostvarila dobit veću od 20 milijuna KM (oko 10 milijuna eura), dočim je Elektroprivreda BiH, koja djeluje na većinskim bošmjačkim prostorima, fiskalnu godinu završila na tzv. pozitivnoj nuli. Kako će ta dobit biti raspoređena ovisi o Vladi Federacije BiH, doznaje se iz krugova bliskih Elektroprivredi BiH.

Međutim, očito je da federalnim vlastima koje su na ovaj način s većinskih hrvatskih prostora izvukla desetak milijuna eura to nije dovoljno, nego kroz poskupljenje struje samo za hrvatska područja pripremaju svojevrsni socijalni novi udar upravo za ta područja, smatra naš izvor.

Iz stranaka okupljenih oko HNS-a još uvijek nema reagiranja na ovakve najave bošnjačkih ministara iz sastava platformaške vlade Federacije BiH.

M. Jurković | HR svijet