FOTO  U prepunoj dvorani u Rami HDZ i HNS BiH održali predizborni skup

U prepunoj dvorani u Rami HDZ i HNS BiH održali predizborni skup

Štosmo pokazali zajedništvo i jedinstvo okupivši se u Hrvatski narodni sabor, jedinstvo koje nam je nedostajalo zadnjih petnaestak godina. Hrvatski odgovor je odgovor na sva ključna pitanja hrvatskog naroda u BiH. Poštujmo druge i drugačije, čuvajmo svoje" istaknuo je dr. Čović na početku svog govora.
Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović predstavio je program koalicije kroz sedam odgovora hrvatske politike u Bosni i Hercegovini.

„Želimo državu u kojoj ćemo do kraja biti ravnopravni, i s bošnjacima, i sa srbima. Ne želimo da međunarodna zajednica odlučuje o našoj sudbini, stoga nam je potrebna promjena Ustava i izbornog zakona. Mi trebamo pravnu državu u kojoj će svi biti jednaki da bi BiH mogla profunkcionirati kao normalna država. Bez pravne države ne možemo govoriti ni o gospodarstvu. Trebamo stvoriti ambijent da, prije svega naši ljudi ulažu ovdje, te da imaju sigurnost za sebe i svoju imovinu. Potrebno je u zakonskim okvirima različitim poreznim olakšicama omogućiti im to.
Europski put BiH nitko ne zagovara više od Hrvata. Vjerujem da možemo dobiti i kandidatski status u sljedeće četiri godine, ali jedino ako BiH bude funkcionirala kao normalna država, a to neće biti dok Hrvati ne budu jednakopravni s druga dva konstitutivna naroda.

Braniteljskoj populaciji je povrijeđeno dostojanstvo, a istina o Domovinskom ratu se iskrivljava. Imamo obvezu skrbiti o obiteljima poginulih hrvatskih branitelja i vratiti dostojanstvo našim braniteljima.
Socijalu pravednost trebamo dignuti na najveću moguću razinu. Moramo brinuti za sve one koji danas u potrebi. Hrvatski jezik, naš identitet i kulturnu baštinu sačuvati. Nakon izbora moramo ozbiljno krenuti u rješavanje ovih pitanja" zaključio je dr. Čović.

HDZ i HNS BiH održali su predizborni skup u prepunoj Gradskoj športskoj dvorani u Rami. Prije toga položen je vijenac i upaljene svijeće na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima.
Na početku skupa sve okupljene pozdravio je predsjednik OO HDZ BiH Rama, Drago Tule kazavši: „Ovaj kraj je pokazao da se zna nositi s problemima. Svaki dan smo svjedoci pogrešnih poteza, nema optimizma kod ljudi. Moramo učiniti sve kako bi otvorili bolju perspektivu za našu djecu. Vaši problemi su naša obveza zato jer smo mi hrvatski odgovor" naglasio je Tule.

U ime HDZ-a RH obratio član Predsjedništva HDZ-a i gradonačelnik Karlovca, Damir Jelić koji je kazao da je sve usmjereno na jedan put, a to je put Hrvatskog narodnog sabora, te kako problemi Hrvata u BiH trebaju biti problemi i Hrvata u Republici Hrvatskoj.

Ispred koalicije HNS-a BiH obratio se predsjednik HSS-a BiH, Mario Karamatić koji je podsjetio da je Rama uvijek bila najjača kad je bilo najteže. „Iako smo danas slabi i nezaštićeni, drugi određuju tko će nas zastupati u tijelima vlasti. To će se promijeniti jer, okupljeni u HNS BiH ponovno smo jaki. Ponovo Republika Hrvatska stoji iza svog naroda u Bosni i Hercegovini", rekao je Karamatić.
Ispred liste za Skupštinu HNŽ-a pozdravio je nositelj liste koalicije HNS- BiH za Skupštinu HNŽ-a, Slađan Bevanda. On se prisjetio nedavne povijesti ovoga kraja i žrtve koju su ramljaci podnijeli za slobodu. Bevanda je govorio kako se Rama od bogatog i perspektivnog kraja pretvorila u mjesto iseljenja zbog pogrešnih politika, te kako se sve pogodnosti koje ima ovaj kraj trebaju staviti u funkciju čovjeka, a HDZ i HNS BiH znat će to uraditi.
Nositelj liste za HNS BiH za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i potpredsjednik HDZ-a BiH, dr. Mladen Bošković naglasio je da Hrvati u BiH imaju dva recepta.

„Kao zdravstveni djelatnik i liječnik nudim dva recepta. Prvi recept se odnosi na HNS i na HDZ BiH kroz ove tri razine vlasti i vezan je za jedan datum , a to je 12. listopad ove godine. Hrvatice i hrvati Jablanice kako nam se ne bi događale razne alijanse i platforme, ja vas molim da iziđete na izbore i svoj glas date HDZ-u BiH i kandidatima s liste HNS-a.
Isto tako ima još jedan recept na kojemu piše „Hrvatski izbor" a to je dr. Dragan Čović. Osam godina u član Predsjedništva BiH kojeg nisu izabrali hrvati, krajnje je vrijeme da 12. listopada to promijenimo. Dajmo svoj glas dr. Draganu Čoviću kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ispred koalicije HDZ-a i HNS-a BiH" kazao je Bošković.

Nositeljica liste HNS-a BiH za Zastupnički dom PS BiH, Monika Tomić govorila je o zajedništvu koje imaju Hrvati okupljeni u HNS BiH. „Iako je BiH stoljećima zemlja Hrvata, došlo je vrijeme kada se moramo boriti za ravnopravnost u vlastitoj zemlji" istaknula je Tomić, te dodala „Osigurajmo bolje uvijete mladima da ne bi odlazili, i neka oni kasnije budu nositelji promjena."