U novu osobnu iskaznicu bit će ugrađeni biometrijski podaci

U novu osobnu iskaznicu bit će ugrađeni biometrijski podaci
...podataka, poboljšanje sustava sigurnosti u vezi s izdavanjem osobne iskaznice i primjene propisa u vezi s elektronskim potpisom. Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je, u obraćanju zastupnicima, kazao da jedno od ključnih pitanja izmjena i dopuna zakona jeste što se u novu osobnu iskaznicu ugrađuju biometrijski podaci, isti oni podaci koji su ugrađeni u putne isprave.

Novina će biti i uvođenje elektronskog potpisa, o čijem će se stavljanju na osobnu iskaznice građani dobrovoljno izjašnjavati.

„Bitno je i to što se precizira u kojim slučajevima se može tražiti kopija osobne iskaznice, u koje svrhe, jer smo svjedoci da su se podaci iz osobne iskaznice u značajnoj mjeri i zloupotrebljavali i manipuliralo se od mnogih organa", kazao je ministar Nović.

Po njegovim riječima, vrlo bitno je da građani BiH mogu dobiti osobne iskaznice i putem pošte, što je ušteda novca i skraćivanje vremena.

Kao bitnu novinu, ministar Nović je naveo i to što će objava izgubljenih i ukradenih osobnih iskaznica ubuduće biti na web stranici Agencije za identifikaciju dokumenta BiH tako da će se to objavljivati na jednom mjestu, a ne kao što je to sada da se objavljuje u svakom kantonu, u svakom entitetu.

"Građani će ubuduće biti oslobođeni plaćanja bilo kakve takse za izdavanje i zamjenu osobne iskaznice, a cijenu osobne iskaznice utvrdit će Vijeće ministara BiH", kazao je Nović.

Dodao je da će osobne iskaznice biti sukcesivno zamjenjivane, kako kome ističu.

„Očekujemo u drugoj polovini 2012., a najkasnije početkom 2013. da nove osobne iskaznice sa svim ovim elementima budu u opticaju u BiH", kazao je ministar Nović.


fena