U Mostaru stan na dan od 15 do 50, a u Sarajevu do 200 KM

Mostar
Mostar
Naime, posljednjih mjeseci sve je popularnije iznajmljivanje "stana na dan", a unajmljuju ih različiti profili ljudi, od turista koji su u obilasku zemlje, poslovnih ljudi, studenata, ljubavnih parova... Smještaj nude vlasnici kuća i stanova, a veličina varira od garsonijere do luksuznih trosobnih stanova. Blizina središta grada, dobra opremljenost, parkiralište ili garaža, te ponuda na internetu s nekoliko fotografija i povoljnom cijenom preporuka su za najam. Cijene su različite. U Mostaru se tako "stan na dan" može unajmiti od 15 do 50 konvertibilnih maraka, ovisi, naravno, o lokaciji, veličini, opremljenosti...

Različite cijene

Stan se, prema sadržajima oglasa, u Mostaru može unajmiti na nekoliko sati, jedan dan, ili više dana. "Noćenje za jednu osobu stoji 30 KM, za 2 osobe 40 KM, za dvije osobe na nekoliko sati 25 maraka", stoji u jednom od oglasa na internet-stranici domaćeg oglašivača. "Iznajmljivanje stana na nekoliko sati ili, pak, na dan je mnogo isplativije nego na mjesec dana. Stan koji izdajem bio je zauzet veći dio lipnja i srpnja, kao i početka kolovoza, jer je turistička sezona u punom jeku", kaže nam jedan od vlasnika stanova koji se izdaju na dan. Dodaje kako je sve veći broj turista koji žele imati komfor, što im hotelski smještaj ne može pružiti, a i unajmljivanje stana je uglavnom povoljnije od hotelskih soba. "Stan na dan" može se unajmiti i u Sarajevu gdje se cijene kreću od 25 pa sve do 200 maraka. Vlasnik luksuzno opremljenog stana od 90 četvornih metara na području Dolac malte svoj stan izdaje za 200 KM dnevno, a stan prima najviše sedam osoba. Za jednosoban stan na Čengić vili treba izdvojiti 70 KM dnevno, dok je za onaj u samom središtu Sarajeva potrebno platiti 100 KM. Kada je riječ o RS-u, biznis dnevnog smještaja najrazvijeniji je u Banjoj Luci, ali i u sve popularnijim turističkim destinacijama Višegradu i Trebinju.

Parkiralište, garaža...

Cijena iznajmljivanja stanova u Banjoj Luci kreće se od 40 do 60 KM, u Višegradu najamnina iznosi od 40 KM, dok je dnevni apartman u Trebinju moguće unajmiti već za 20, a najviše za 70 KM. - Nudim stan za dnevni smještaj udaljen 10-ak min od središta grada. Ima dnevni boravak, spavaću sobu, kuhinju i kupaonicu, a osigurani su ručnici i posteljina. Cijena najamnine, ako u stanu borave do tri osobe, je 50, a za svaku sljedeću osobu plaća se dodatnih deset KM, ponuda je jednog od mnogobrojnih Banjolučana. Stanodavac je naglasio da su gostima osigurani parkirališni prostor, kabelska televizija, centralno grijanje i internet. - Stanove uglavnom iznajmljujem poslovnim ljudima ili stranim turistima. Nerijetko me kontaktiraju i oni koji zbog "provoda" žele prostor na nekoliko sati. Odlučio sam iznajmljivati stan na ovaj način jer mi se to mnogo više isplati od izdavanja za mjesečnu najamninu - kazao je Banjolučanin koji je želio ostati anoniman. Stanodavci u Prijedoru cijene su podijelili u ovisnosti o tomu koristi li se stan za dnevni odmor ili kao prenoćište. Za dnevni boravak cijena se kreće između 20 i 30, dok prenoćište stoji od 39 do 50 KM. Iznajmljivanje je moguće na nekoliko sati ili nekoliko dana, pogodni su za više gostiju, a nude više prostora i privatnosti od hostela.

A vlasnici stanova koji se iznajmljuju na dan kažu da je ovaj oblik iznajmljivanja isplativiji od onoga na više mjeseci. Naime, ako je stan popunjen cijeli mjesec, a cijena dana boravka 50 KM, vlasnik može zaraditi 1500 KM umjesto 300 - 400, koliko je u prosjeku mjesečna najamnina stana u Mostaru.

vecernji list