U komisiji za Međugorje kardinali Josip Bozanić i Vinko Puljić

I kardinal Josip Bozanić trebao bi biti u međunarodnom povjerenstvu za međugorski fenomen koje je osnovano pri Kongregaciji za nauk vjere.

 

Povjerenje i Vinku Puljiću

U povjerenstvu je 20-ak osoba, kardinala, biskupa, svećenika i stručnjaka, a na čelu joj je kardinal Camillo Ruini, bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencije. Šef Ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi nije nam jučer mogao potvrditi sastav povjerenstva, no nakon što je jučer službeno objavljeno da će to povjerenstvo biti osnovano, rekao je da će ono rezultate istraživanja iznijeti Kongregaciji za nauk vjere, koja će donijeti konačnu odluku.

No, prema nekim izvorima u Vatikanu, članovi komisije mogli bi biti i kardinali Hrvati, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i sarajevski nadbiskup Vinko Puljić, zatim španjolski kardinal Julian Herranz Casado, bivši predsjednik Papinskog vijeća za zakonske tekstove, inače član društva Opus Dei. Navodno je u komisiju pozvan i mons. Tony Anatrella, francuski jezuit i marijanolog. No, čini se, barem prema pisanju lista Giornale, da u komisiji za Međugorje neće ući mostarski biskup Ratko Perić, koji ne priznaje autentičnost Gospinih ukazanja u tome hercegovačkom mjestu. Otac Lombardi nam je kazao da komisiji nije zadan rok, ali prema onome što se doznaje, kardinal Ruini ima namjeru Kongregaciji za nauk vjere iznijeti prvu analizu do kraja 2010. godine.

Poznato je da Ruini nema predrasuda prema Međugorju. Njegov bivši tajnik, sada biskup Mauro Parmeggiani, bio je u Međugorju sa skupinom vjernika. Neki od prijatelja i suradnika kardinala Ruinija emotivno su vezani za međugorski fenomen.

 

Simpatije Ivana Pavla II.

Oba su mostarska biskupa, Ratko Perić sada i njegov prethodnik Pave Žanić, ustrajala u nijekanju autentičnosti ukazanja. Žanić je svojedobno čak kazao za međugorski fenomen da je to “najveća prijevara u povijesti Crkve”. Jugoslavenska biskupska konferencija u travnju 1991. bila je u izjavi mnogo opreznija i nije odbacila mogućnost nadnaravnosti, ali je nije niti priznala, već je iznijela da nema dovoljno elemenata za priznanje, ali ni dokaza da je riječ o prijevari.

Papa Ivan Pavao II., prema svjedočenjima bliskih mu osoba, bio je uvjeren u autentičnost Gospinih ukazanja u Međugorju. Podsjetimo da je 1998.i tadašnji tajnik Kongregacije za nauk vjere i sadašnji papinski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone objasnio da su hodočašćenja u Međugorje dopuštena. Od toga počinje Ruinina komisija.

 

Ispitivanje će biti potpuno indiskretno i zatvoreno za javnost i novinare, kazao je biskup Perić jučer na Biskupskoj konferenciji.

- Proći će i nekoliko godina kao što je bilo i u slučaju povjerenstva od 1982. do 1984. kao i onog na nacionalnoj razini od 1987. do 1990. - Kongregacija za nauk vjere preuzela je sve na sebe i to je sada njen posao– kazao je Perić dodavši kako neće biti izjava o tome dok ne budu imali definitivne zaključke o fenomenu Međugorja.

brotnjo.info