U koje zemlje bh. građani mogu putovati bez bh. putovnice?

bih putovnica
bih putovnica
Ukoliko niste znali, državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja važi najmanje tri mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Schengenskog sporazuma.

Osnovni razlog je to što ukoliko imaju putovnicu koja ističe za jedan ili dva mjeseca ili još kraće, moglo bi se dogoditi da u slobodnom viznom režimu BH državljani otputuju u neku od zemalja EU, te da tamo ostanu duže i ne obrate pažnju koliko im još vrijedi putovnica, te se tako zateknu s putovnicom koja ne vrijedi, piše pogled.ba.

A znate li u koje zemlje građani BiH mogu ući bez putovnice, tj. samo s osobnom iskaznicom?

Državljani BiH mogu putovati u Srbiju i Crnu Goru samo s osobnom iskaznicom, a moglo se putovati ranije i u Hrvatsku dok nije ova zemlja postala članica EU. Iako je bilo govora o tome, slična procedura još nije dogovorena s Makedonijom, a tu je oteževajuća okolnost što nam Makedonija nije susjedna zemlja.

Također, državljani ovih država mogu ući u Bosnu i Hercegovinu s putnom ispravom ili s valjanom osobnom iskaznicom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo:

- države članice Europske unije

- države potpisnice Schengenskog sporazuma.