U Hrvatsku se ne može unijeti ni litar mlijeka

...već počela s primjenom pravila EU na granicama. Tako su građani suočeni s pooštrenim kontrolama na granicama, gdje se doslovno pretresaju "od glave do pete". Posebno upozorenje za građane BiH jeste da od 1. srpnja hranu, osim sendviča za dnevnu upotrebu, u Hrvatsku uopće ne mogu unijeti.

Razumne količine

Kako su  potvrdili u Graničnoj policiji BiH, pravilnik preuzet od EU tako nalaže i Hrvatska je prinuđena poštovati ga. Preko svih graničnih prijelaza mogu se unijeti "razumne količine hrane", koje upućuju na to da se radi o količinama za osobne potrebe putnika za jedan dan.

Građani BiH koji ponesu veću količinu hrane, npr. više litara mlijeka, kilogram mesa i slično, riskiraju da im se oduzme na granici. Sudeći po dosadašnjim iskustvima, ne treba sumnjati da će Hrvatska granična policija ispoštovati sva pravila i oduzimati hranu koju građani BiH nose na odmor.

- Ukoliko bh. građani ne budu poštovali ova pravila, bit će gužvi na granicama, jer će se detaljne kontrole izvršavati - kazali su neslužbeno s jednog hrvatskog graničnog prijelaza.

Za razliku od Bosanaca, državljani koji dolaze iz zemalja Europske unije bez veterinarskih pregleda mogu unijeti meso, mlijeko, mesne i mliječne proizvode do 10 kilograma po putniku.

Jedno pakiranje

Što se tiče medikamenata, putnici mogu za osobne potrebe unositi lijekove u količinama nužnim za liječenje najdulje mjesec, i to na temelju doktorske dokumentacije koja sadrži i povijest bolesti. Od homeopatskih proizvoda (čajevi, tinkture, kapi, ampule, kapsule, masti, kreme) možete prenijeti najviše jedno pakovanje.

U okviru osobne prtljage mogu se unijeti, bez plaćanja carine i poreza, šteka cigareta plus jedna otvorena kutija 0,250 grama duhana, jedan litar žestokog pića ili dvije litre vina, parfemi do 50 mililitara i toaletne vode do 250 mililitara. Također, u Hrvatsku možete unijeti i jedan kilogram kave.

Dozvoljeni unos po osobi

- 1 l žestokog pića

- 2 l vina

- 1 kg kave

- 1 šteka cigareta

- 1 parfem 50 ml

- 1 homeopatski proizvod

 

Mikročipovi za ljubimce

Prijenos životinja preko granice podliježe posebnom režimu, uređenom veterinarskim propisima i moguć je samo na graničnim prijelazima gdje postoji veterinarska inspekcija. Kućne ljubimce koje prati njihov vlasnik obavezno mora pratiti odgovarajuća isprava - veterinarski certifikat, pri čemu psi i mačke moraju biti označeni i mikročipom.

Veterinarskim propisima zabranjen je uvoz i privremeni boravak na području Hrvatske moguće opasnih pasa pasmine pitbul terijera koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza (FCI) i njihovih križanaca.

Dnevni avaz