U Grudama si Hrvat, a u Varešu je nacionalnost već izbačena

Grude, vareš, Hrvati u BIH
Klasičan primjer ugrožavanja ljudskih prava o kojom smo pisali protekloga tjedna o zabrani nacionalnog izjašnjavanja već se provodi u dijelu Federacije BiH s bošnjačkom većinom gdje je rubrika nacionalnost odavno izbačena. Po ovoj matrici slično se pokušava provesti i na razini cijele Federacije BiH nakon što je iz Vlade upućen takav prijedlog zakona prema Parlamentu. Kako nas je izvijestio jedan čitatelj, nakon napisa u Večernjaku, u Varešu, Travniku i Zenici ovakva praksa se već duže vremena primjenjuje.

Nacionalno pitanje

Radi se o klasičnoj zloporabi kako bi se, očito je, prejudicirala i neka druga politička rješenja, riješilo ‘nacionalno pitanje' njegovim zabranjivanjem, što čak nisu pokušavali ni u bivšoj Jugoslaviji. No, u državi za čovjeka to je posve normalno. 
Kada je naš čitatelj, inače Hrvat, zatražio izdavanje rodnoga lista u Varešu iz kojega je prognan tijekom rata, izdan mu je rodni list s kojega je jednostavno izbrisana rubrika nacionalnost. Eventualno kada to traži osoba kojoj se izdaju ovi dokumenti, onda se iznimno u posebnu rubriku naknadni upisi i bilješke može, a ne mora upisati nacionalnost osobe. S druge pak strane, u bilo kojoj općini s hrvatskom većinom to nije slučaj, i nalazi se ova rubrika što su pak platformaši nastojali također unificirati s izbacivanjem ove odrednice iz svih dokumenata. Zanimljivo je da je Prijedlog zakona o matičnim knjigama bila utvrdila posljednja regularna federalna Vlada i u tome dokumentu stajala je odredba da se u dokumentima iz matičnih ureda navede i nacionalnost osobe kojoj se izdaje dokument.

Naknadna pamet

Kako su u međuvremenu platformaši došli na vlast predvođeni SDP-om, uočili su ovaj ‘velik' propust prethodnika te su brzo izmijenili ‘sporne' odredbe u ovome zakonu. Izbačena je odredba nacionalnost te je nakon toga, kako smo također pisali, ovaj zakon ekspresno prihvaćen u platformaškoj vladi u kojoj se, inače, sve odluke jednoglasno donose.

Da je prihvaćen takav zakon kako je zaustavljen u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, i u Grudama bi ubuduće bilo zabranjeno izjašnjavanje po nacionalnoj pripadnosti kao što je to slučaj u većinski bošnjačkim sredinama u većem bosanskohercegovačkom entitetu. Ovakvo što ne postoji niti u jednoj od zemalja regije, a u pojedinim europskim državama koje su nacionalno homogene, međutim, u rodne se listove upisuje čak i različita vjerska pripadnost.

izvor: večernji list