U Foči vlasnici rafting kampova blokirali put prema Crnoj Gori

Razlog je odluka vlasti Crne Gore kojom se od vlasnika kampova zahtijeva da dostavljaju spiskove turista, 15 dana prije prelaska granice s Crnom Gorom, prema rijeci Tari. 

U Udruženju raftingaša ovu odluku smatraju prvim korakom ka ukidanju jedne od najvećih turističkih atrakcija BiH te upozoravaju crnogorske, ali i vlasti BiH da je ovu odluku nemoguće ispoštovati.

„Pošto je rafting vikendom mi do petka ne znamo ko su sve turisti jer oni čak i subotom bukiraju svoja mjesta, tako da je nemoguće 15 dana prije znati ko vam od turista dolazi“, kazao je predsjednik Skupštine Udruženja vlasnika rafting kampova Miroslav Davidović.

Danas je naglašeno da odluka crnogorskih vlasti ugrožava turistički potencijal Foče koji u posljednje vrijeme bilježi značajne rezultate.

„Ima deset kampova po 50 uposlenih, znači oko 500 ljudi ostaje bez posla. Problema s vlastima Crne Gore imali smo i ranije jer su jednostavno, nizašto tražili 50 eura po čamcu koji prelazi granicu“, ogorčen je vlasnik rafting kampa DMD Ilija Ćalasan.

Vlasnici i uposleni u rafting kampovima u Foči, danas su uputili poziv vlastima obiju država da se radi izbjegavanja većih posljedica što prije uključe u rješavanje ovih problema.

Fena