U Federaciji BiH prijavljene 19.632 osobe sa simptomima sličnim gripi

gripa
gripa

Kako je Feni rečeno iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u sezoni gripe prijavljene su ukupno 19.632 osobe sa simptomima sličnim gripi, od kojih je dosad registrirano osam umrlih. Kako kažu, sezona najčešće počinje u prosincu, a najveći broj oboljelih registriran je u razdoblju siječanj-veljača, kada bude registriran i najveći broj teških slučajeva gripe.

Ističu da svake sezone gripe, registriraju i određen broj umrlih od komplikacija gripe. S poboljšanjem laboratorijske dijagnostike, i u Federaciji BiH se prijavljuju smrtni slučajevi povezani s gripom.

Tako je Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno deset umrlih u sezoni 2014/2015., 11 u sezoni 2015/2016., tri osobe u sezoni 2016/2017., a u sezoni 2017/2018., do sada je registrirano osam umrlih od gripe. - Najveći broj umrlih je imao već neko kronično oboljenje. Uglavnom nisu cijepljeni ili nepoznatog cijepljenog statusa.

Ovu sezonu karakterizira široka rasprostranjenost i srednji intenzitet gripe - navode iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Od početka sezone prijavljuju se oboljeli sa simptomima sličnim gripi, ali prva laboratorijska potvrda je registrirana sredinom studenog.

Prema izvještaju Kliničke mikrobiologije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, početkom studenog detektiran je virus gripe tip B, koji je dominirao u uzorcima do kraja siječnja. Virus gripe tip A H1N1 pnd09 detektiran po prvi put u trećem tjednu siječnja. Trenutno su u cirkulaciji tip gripe A i tip gripe B. Epidemiološki nadzor nad gripom započinje u listopadu i završava u svibnju.

FENA