U FBiH odbačeni svi zahtjevi hrvatskih stranaka i udruga

Temeljni zahtjevi i amandmani dva HDZ-a nisu prihvaćeni i sasvim je izvjesno da će zastupnici ovih stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH na današnjem zasjedanju biti protiv Vladinog prijedloga zakona. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH Marinko Čavara kaže da je predloženi zakon loš, financijski neodrživ, ne predviđa koliko bi ljudi bilo uvedeno u prava i koliko bi to koštalo. Vlada ne nudi odgovore na ova pitanja, a nisu uvažene ni primjedbe hrvatskih braniteljskih udruga. - Mi uvažavamo i poštujemo stavove naših braniteljskih udruga i to je dodatni razlog što ne možemo prihvatiti ovakav zakon, kaže Čavara. Odgovarajući na upozorenja kako će bez ovog zakona doći u pitanje nova tranša MMF-a, Čavara ističe kako je sasvim sigurno manja šteta od neusvajanja nego od usvajanja ovako koncipiranog zakona. Dodaje da je i ovaj slučaj potvrda kako su SDP i SDA već ušli u predizbornu kampanju i kako koriste svako pitanje za kupovinu glasova. Jasno je da i jedna i druga stranka ne žele povući potez koji bi im ugrozio poziciju unutar primarnog biračkog tijela, a ono je uglavnom koncentrirano na većinskim bošnjačkim područjima u Federaciji BiH. - Ovdje se najviše i radi o tome. Te dvije stranke su prerano ušle u predizbornu kampanju i to košta cijelu Federaciju pa i državu BiH.

Svi smo postali taoci njihovih odnosa, što se vidi i na pitanju provedbe presude u slučaju "Sejdić i Finci". Niti jedna od ovih stranaka se ne želi odreći mogućnosti da biraju dva člana Predsjedništva BiH, jer se to smatra izdajom Bošnjaka, kaže Čavara.

Odnosi unutar četvorke

Zakon o braniteljskim umirovljenjima samo će dodatno poremetiti i odnose unutar "četvorke", odnosno aktualne parlamentarne većine u Federaciji BiH. - Ti odnosi su već ugroženi. Ako SDP koji sudjeluje i u Vladi, a i u parlamentarnoj većini, predloži jedan ovakav zakon i pri tome se uopće ne konzultira sa strankama s kojima čini parlamentarnu većinu, onda se postavlja pitanje kako SDP uopće vidi funkcioniranje vlasti, zaključuje Marinko Čavara.Sporni zakon bi u Zastupničkom domu danas na izvanredno sazvanoj sjednici, usprkos protivljenju dva HDZ-a, mogao proći tijesnom većinom. Kakav će biti ishod glasovanja u Domu naroda još je rano govoriti. No, očito je kako se politički odnosi unutar Federacije BiH svakodnevno dodatno kompliciraju te kako smo sve dalje od normalne i funkcionalne vlasti u ovom entitetu.

Večernji list