Slobodna Bosna: U Eronetu pronevjereno 10 milijuna maraka

Rezultat je to istrage poslovanja koju su izvršili inspektori Porezne uprave HNŽ-a nakon čega je podnesena prijava županijskom Tužiteljstvu.

Kako piše Slobodna Bosna, u prijavi stoji, da su čelnici ovog telekom operatera, u periodu od 2010. do 2012. godine pronevjerili iznos od deset milijuna maraka.

Ova istraga vodi se neovisno od one koju je vodila SIPA i koja je rezultirala podizanjem krivičnih prijava protiv istih aktera.

Slobodna Bosna podsjeća, prije točno godinu dana Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Tužiteljstvu BiH podnijela kaznenu prijavu protiv čelnih ljudi Hrvatskih telekomunikacija Mostar zbog pljačke vrijedne nekoliko desetina milijuna maraka.

Odlukom Tužiteljstva BiH, istraga protiv predsjednika Uprave Hrvatskih telekomunikacija Mostar Stipe Prlića, izvršnog direktora za pokretnu mrežu Zorana Bakule i vlasnika agencije SV-RSA Nevena Kulenovića, kao ključnih aktera najveće poslijeratne marketinške afere u BiH, bit će nastavljena u Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije.

Tužiteljstvu BiH je dostavljena obimna dokumentacija koja nedvojbeno potvrđuje da se radi o organiziranoj međunarodnoj kriminalnoj grupi koja je djelovala na relaciji Mostar - Sarajevo - Zagreb.

Slobodna Bosna je u nekoliko navrata pisala da je marketinška mafija razotkrivena početkom 2010., kada je INTERPOL Slovenije, nakon upozorenja austrijske policije, od policijskih agencija u BiH i Hrvatskoj zatražio provjeru podataka za više osoba i tvrtki, zbog sumnje u pranje novca preko nerezidentnih računa u UniCredit banci, ranije Austria Creditanstalt banci u Ljubljani.

Međunarodna je policijska istraga nadalje otkrila da je na transakcijski račun tvrtke 3 Media Limited u UniCredit banci u Ljubljani od lipnja 2008. do veljače 2010. od strane nekoliko privrednih društava iz BiH izvršeno više novčanih doznaka u iznosu od 1.947.192 eura.

Posrijedi su tvrtke SV-RSA, Mreža plus, Pink Company, Ujedinjeni mediji i UFA Media, sve iz Sarajeva.

U izvješću Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH navedno je da su troškovi reklame i propagande HT Mostar u 2010. premašili 5,1 milijuna KM, od čega je najviše novca - 877.000 KM utrošeno na oglašavanje na televizijskim stanicama (posredstvom SV-RSA).

Druga najveća stavka u iznosu od 715. 000 KM odnosi se na izradu kreativnih rješenja (Digitel Zagreb), dok je za za sva ostala oglašavanja potrošeno manje od 480.000 KM i još 218 hiljada KM na zakup medijskog prostora.

Revizori su naveli i da se troškovi reklame planiraju na godišnjoj razini, o čemu Uprava i Nadzorni odbor HT-a Mostar donose posebne odluke, s tim da su članovi Uprave zaduženi za provođenje postupka izbora najpovoljnije marketinške agencije.

U 2010. su to bile SV- RSA i Via Media iz Sarajeva, posredstvom kojih je najviše reklama realizirano na Federalnoj televiziji.

Nakon što je, na zahtjev INTERPOL-a Slovenije istragu o sumnjivim ugovorima između Uprave HT Mostar i agencija SV-RSA i Digitel započela SIPA, po nalogu Županijskog tužiteljstva u Mostaru (izdatom krajem 2010.) od Financijske policije Federacije zatražena je dodatna provjera poslovnih knjiga mostarskog telekom operatera.