U Brčkom voda se povlači iz poplavljenih naselja

Foto: otisak.ba

Foto: otisak.ba

Voda se iz mjesta koja su plavljena povlači, no još uvijek se zadržava na prostoru Jagodnjaka, Gornjeg i Donjeg Vukšića, Drenove kao i dijela Krepšića gdje se radi na osposobljavanju putne komunikacije Brčko-Lončari.

Zbog zadržavanja vode cestovni pravac prema Vukšiću i Drenovi te kroz Ulice preko Vukšića i Jagodnjaka još uvijek nije prohodan ali je i tu došlo do stagniranja vode.

Gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić ocijenio je da se tijekom sutrašnjeg dana očekuje još dodatno poboljšanje situacije.

On je naglasio da su sve nastale štete na prometnicama, mostovima, elektroinfrastrukturi u fazi saniranja kao i da je u ovome trenutku električna energija dostupna svim naseljenim mjestima gdje je uslijed elementarnih nepogoda došlo do prekida u napajanju.

"Tijekom dana očekujemo da se otklone kvarovi na vodovodnoj mreži kako bi naselje Zovik i Štrepci također imali urednu vodu. S ciljem da što je moguće prije dođe do uspostavljanja nužnog prometa u mnogim naseljenim mjestima zatražili smo da se dodatno intenziviraju aktivnosti kako bi u naredna dva do tri dana i te poslove završili.

Pored toga se na nekoliko ključnih lokacija na kojima su srušeni mostovi rade alternativni prijelazi", kazao je gradonačelnik Domić te istaknuo da se u narednom vremenskom razdoblju mora pristupiti izgradnji zamjenskih mostova koji bi mogli osigurati uspostavu punog prometa.

Dodajući da razina rijeke Save pada, gradonačelnik Domić je naglasio da je ustava odnosno alternativni nasip u Vučilovcu stabilan i da nema opasnosti da će se nešto nepredviđeno dogoditi.

"Kad se steknu uvjeti nastavljamo s radovima na ustavi kao i s ostalim aktivnostima koje smo započeli nakon prošlih poplava u pogledu otklanjanja barijera koje su pogoršavale stanje od poplava, ali i na čišćenju lateralnih kanala i korita rijeka prvenstveno Tinje, Brke, Zovičice i Lukavačkog potoka. Također radimo na prokopavanju lateralnih kanala koji su nekada postojali, a sada ih je potrebno zanoviti", dodao je dr. Domić.

Na konferenciji za medije nakon današnje sjednice Vlade, odgovarajući na upite novinara gradonačelnik je istaknuo da će u ponedjeljak započeti isplata jednokratne novčane pomoći.

Još je naveo da je zbog izvjesnog broja zahtjeva od strane stočara kojima je sijeno uslijed poplave uništeno, zadužen predstojnik resornog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodnogospodarstvo da napravi model pomoći ljudima kako bi mogli prehraniti stoku.

Nastavak izvanredne sjednice Vlade Brčko Distrikta BiH zakazan je za ponedjeljak, 11. kolovoza s početkom u 8.30 sati u prostorijama Gradske vijećnice.

Fena