U Bosni i Hercegovini se pojavio H3N2

zdravlje, KBC Mostar, gripa, zdravlje, prehlada, gripa, gripa, Nova gripa, alergij, Simptomi alergije, alergija, proljetna alergija, Nova gripa, gripa, viroza, gripa, Gripa H3N8, Nova gripa, svinjska gripa, ptičja gripa
Izuzetno hladno vrijeme koje je zahvatilo našu zemlju donijelo je i gripu. Premda bh. epidemiološke službe još ne daju informacije u vezi eventualne epidemije gripe, sigurno je da se pojavio podtip gripe H3N2, piše dnevni-list.ba.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije kažu da nema potrebe za proglašenjem epidemije.

Bolest nastupa naglo, sa visokom temperaturom iznad 38 stupnjeva, koja traje nekoliko dana. Prate je malaksalost, bolovi u mišićima, suhi kašalj i grlobolja. U Udruženju liječnika obiteljske medicine u Federaciji BiH ističu da pacijenti na vrijeme cijepljeni protiv gripe, nemaju razloga za brigu.

"U tijeku prošlog tjedna ali i jutros, nisam imala utisak povećanog broja gripoznih bolesnika. Zaista, ima mnogo preglada, respiratornih infekcija gornjih dišnih puteva, temperatura. Pogotovo radno aktivno stanovništvo i djeca. Sve one situacije u kojima je mnogo ljudi u prostoriji, škole, uredi, uopće radno aktivno stanovništvo", kazala je prim. dr. Vildana Bilić, specijalista opće medicine.

Arman Šarkić, glasnogovornik Javne ustanove Domovi zdravlja Sarajevske županije, tvrdi da za sada nema epidemije gripe.

- Nema razloga za zabrinutost, sve je u granicama prosjeka za ovo doba godine. Ono što je bitno, za razliku od Srbije i Hrvatske, mi nemamo epidemiju gripe. Na svu sreću nas je preskočilo, vjerovatno da i niske temperature pogoduju tome. Mi imamo pojačan broj viroza koje su drugačije od gripe, dok su slučajevi gripe tek sporadični, rekao je za BHRT Šarkić.