U Bosni i Hercegovini se pojavio H3N2

U Bosni i Hercegovini se pojavio H3N2
Izuzetno hladno vrijeme koje je zahvatilo našu zemlju donijelo je i gripu. Premda bh. epidemiološke službe još ne daju informacije u vezi eventualne epidemije gripe, sigurno je da se pojavio podtip gripe H3N2, piše dnevni-list.ba.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije kažu da nema potrebe za proglašenjem epidemije.

Bolest nastupa naglo, sa visokom temperaturom iznad 38 stupnjeva, koja traje nekoliko dana. Prate je malaksalost, bolovi u mišićima, suhi kašalj i grlobolja. U Udruženju liječnika obiteljske medicine u Federaciji BiH ističu da pacijenti na vrijeme cijepljeni protiv gripe, nemaju razloga za brigu.

"U tijeku prošlog tjedna ali i jutros, nisam imala utisak povećanog broja gripoznih bolesnika. Zaista, ima mnogo preglada, respiratornih infekcija gornjih dišnih puteva, temperatura. Pogotovo radno aktivno stanovništvo i djeca. Sve one situacije u kojima je mnogo ljudi u prostoriji, škole, uredi, uopće radno aktivno stanovništvo", kazala je prim. dr. Vildana Bilić, specijalista opće medicine.

Arman Šarkić, glasnogovornik Javne ustanove Domovi zdravlja Sarajevske županije, tvrdi da za sada nema epidemije gripe.

- Nema razloga za zabrinutost, sve je u granicama prosjeka za ovo doba godine. Ono što je bitno, za razliku od Srbije i Hrvatske, mi nemamo epidemiju gripe. Na svu sreću nas je preskočilo, vjerovatno da i niske temperature pogoduju tome. Mi imamo pojačan broj viroza koje su drugačije od gripe, dok su slučajevi gripe tek sporadični, rekao je za BHRT Šarkić.