VIDEO  U BiH trenutno živi manje od 2,7 milijuna ljudi

U BiH trenutno živi manje od 2,7 milijuna ljudi
N1.

U Centralnom dnevniku na Face televiziji gost Senada Hadžifejzovića bio je ekonomski analitičar Faruk Hadžić. Hadžić je u emisiji iznio podatke koji govore kako je alarm u BiH već odavno upaljen zbog masovnog odlaska stanovništva, što će se prema njegovim predviđanjima nastaviti i u narednom razdoblju.

"Imamo protekle dvije godine baš uzlaznu putanju kada je u pitanju iseljavanja stanovništva iz BiH. Hadžić kaže da je BiH za godinu dana prema podacima Svjetske banke ostala bez 183.000 ljudi", kaže Hadžić i dodaje:

U objavljenim službenim izvještajima ima još šokantnijih podataka, a to su oni koliko smo napredovali u poslovnom smislu. Npr. koliko se brzo može registrirati firma u BiH, samo šest zemalja u svijetu je gore od BiH", istaknuo je Faruk Hadžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nešto manje od pet godina BiH ima smanjen broj studenata za 21.700 dok je 26.000 učenika srednjih škola manje u klupama. U osnove škole je upisano 17.300 učenika manje u tekućoj školskoj godinu za razliku od perioda od prije pet godina što je manje za 890 razreda.

"Ovi podaci su očigledni, kada se provozate po nekim mjestima to je sve prazno, nema ljudi. Kada jedna mlada osoba i još pri tome fakultetski obrazovana napusti u ovom slučaju BiH, prema nekim istraživanjima društvo gubi oko 200.000 KM. Sada pomnožite to s brojem ljudi koji su otišli", kaže Hadžić.

"Mi danas imamo prosječnu starost liječnika u BiH koja iznosi 57 godina, postavlja se pitanje tko će nas liječiti. Također, 40 posto zaposlenih u BiH ima preko 50 godina.

Nažalost, ni sam nisam donio konačnu odluku hoću li ostati ovdje ili otići. Iako, se odlaskom ne rješavaju problemi. Ima načina da se stvari poprave i tako pokuša koliko toliko zaustaviti odlazak mladih", smatra Hadžić.

https://www.youtube.com/watch?v=r3JCLfbPtEQ&feature=emb_logo