U BiH svaki 12. stanovnik legalno naoružan

U BiH svaki 12. stanovnik legalno naoružan
Službeni podaci Ministarstva unutarnjih poslova govore kako su u Bosni i Hercegovini prošle godine legalno registrirana 278.272 komada oružja. Otprilike svaki 12. stanovnik BiH legalno je naoružan ako se uzmu u obzir već zastarjeli podaci iz posljednjeg popisa stanovništva, prenosi Klix.ba.
 
Pred državnim parlamentarcima uskoro bi se trebalo naći izvješće o radu Koordinacijskog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.
 
U ovom izvješću navedeno je da je Koordinacijski odbor za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH tijekom prošle godine radio i na prikupljanju statističkih podataka o legalno registriranom oružju u BiH.
 
"Ova aktivnost je značajna zato što u BiH postoji 12 zakona o oružju zbog čega se u vezi s tim vode na različite načine i u skladu s različitim metodološkim pristupima", piše u izvješću Koordinacijskog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH.
 
Prema podacima iz izvješća, najviše registriranog oružja bilo je u 2016. godini - 341.324 komada. Već 2017. godine ovaj broj pao je na 326.825 komada da bi u konačnici na kraju 2018. godine iznosio 278.272 komada oružja.
 
Na službenoj web-stranici Agencije za statistiku BiH navedeni su podaci o broju stanovnika u BiH koji su utemeljeni na popisu iz 2013. godine. Broj registriranog oružja govori da je skoro svaki 12. stanovnik legalno naoružan.
 
Najveći broj legalno registriranog oružja definitivno je zabilježen u bh. entitetu FBiH i on iznosi 169.584. Do ovog broja došlo se na osnovi podataka koje su dostavila ministarstva unutarnjih poslova iz deset županija koji se nalaze u sastavu FBiH.
 
Što se tiče županija, najveći broj legalno registriranog oružja je u Tuzlanskoj županiji (37.689), Sarajevskoj (28.149) i Srednjobosanskoj županiji (19.185). Ove županije slijede Unsko-sanska županija (18.890), Hercegovačko-neretvanska županija (17.624), Zapadnohercegovačka županija (16.597), Zeničko-dobojska županija (15.616), Bosansko-podrinjska županija (6390), Posavska županija (4818) i Hercegbosanska županija (4626).
 
Prema posljednjim procjenama Federalnog zavoda za statistiku, u FBiH živi ukupno 2,196.233 osobe, što zapravo znači da je u prosjeku svaki 13. stanovnik ovog entiteta legalno naoružan.
 
U bosanskohercegovačkom entitetu RS prošle godine legalno je registrirano 104.678 komada oružja, govore podaci Ministarstva unutarnjih poslova RS-a. Prema podacima statističkih agencija, na teritoriju RS-a žive ukupno 1,228.423 stanovnika, što znači da je u prosjeku svaki 12. stanovnik RS-a legalno naoružan.
 
U izvješću su navedeni i podaci za Brčko Distrikt BiH koji govore kako je prošle godine u Brčkom registrirano 4010 komada oružja. U usporedbi s podacima o broju stanovnika može se doći do zaključka da je svaki 21. stanovnik Distrikta Brčko BiH naoružan.
 
Posebno je važno istaknuti kako je nemoguće izdvojiti precizne podatke u odnosu na popis stanovništva i to zbog različitih metodologija, ali i promjene podataka u razdoblju od 2013. do 2019. godine (broj umrlih, broj punoljetnih osoba, državljana koji su se odselili i slično). Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je u tijeku 2018. godine izdalo 125 dozvola za uvoz malog oružja i lakog naoružanja i 215 dozvola za izvoz malog oružja i lakog naoružanja.
 
Ministarstvo sigurnosti BiH u suradnji s Regionalnim centrom za kontrolu malog i lakog oružja (SEESAC) i nadležnim institucijama u BiH je okončalo rad na izradi regionalnog upitnika te je izvješće o regionalnom istraživanju o SALW-u za razdoblje 2012. - 2016. godina na usuglašavanju kod nadležnih tijela u BiH.
 
"Cilj ovog regionalnog istraživanja je da se doprinese sveobuhvatnom i aktualnom razumijevanju izazova kontrole malog i lakog oružja u jugoistočnoj Europi, što će dodatno podržati relevantne institucije u primjeni politike kontrole naoružanja zasnovanih na činjenicama. Dobiveni rezultat će biti jasne preporuke za kreatore politike i stručnjake iz prakse za rješavanje ključnih izazova i podršku institucijama u procesu usklađivanju s obvezama izvještavanja proisteklih iz različitih međunarodnih ugovora i sporazuma", piše u izvješću.

vecernji.ba