U BiH se uvozi hrana loše kvalitete, najviše neusklađenosti u mesu

meso
meso

Laboratorijski uzorci

- U laboratorijima je prošle godine obrađen 85.601 uzorak hrane, od čega 4,5% uzoraka nije prošlo testove - kazao je u razgovoru za Avaz Džemil Hajrić, ravnatelj Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. - Najviše su kontrolirani meso i mesni proizvodi, zatim gotova jela i tijesto. Upravo je najviše neusklađenih uzoraka i bilo među tim proizvodima, posebice mesa - objasnio je Hajrić.

Upozorava da se u BiH uvozi hrana lošije kvalitete.

- Istraživanja su pokazala da i unutar same Europske unije postoje razlike u kvaliteti hrane. Najčešće se radi o tome da se proizvodi pod istim nazivom i brendom, ali s različitim sastavom i karakteristikama, stavljaju na tržište različitih zemalja Europske unije. Takva praksa trebala bi biti riješena provedbom nedavno usvojenih izmjena smjernice Europskog parlamenta i Vijeća o nepoštenoj poslovnoj praksi nekog proizvođača - kaže Hajrić za Avaz.

Dodaje da u BiH treba posebnu pozornost posvetiti usklađivanju sustava službenih kontrola hrane s europskim standardima te nadograditi sustav kontrole, naročito inspekcijske službe i laboratorije. Bosna i Hercegovina, dalje upozorava Hajrić, prošle godine uvezla je poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 3,08 milijardi KM, što je 16 posto ukupnog uvoza.

Među uvezenom hranom ima robe različite kvalitete, ali Hajrić ističe da je važno pratiti što i kako kupujemo i jedemo.

Zabranjen uvoz

Kad je riječ o ovoj godini, u prva tri mjeseca nadležne inspekcije ovog inspektorata su u vanjskotrgovinskom prometu prilikom uvoza kontrolirale 13.449 pošiljki hrane. Osim provjere prateće dokumentacije pošiljke, inspektori su obavljali i organoleptički pregled - izgled, miris, boju, deklaraciju te uzorkovanje hrane za laboratorijske analize na principu procjene rizika.

Za analizu zdravstvene ispravnosti i kvalitete za tri mjeseca uzeli su 877 uzoraka, a nakon izvršenih analiza za osam pošiljki hrane zabranjen je uvoz i naloženo uništavanje ili povrat dobavljaču.

Razlog su mikrobiološka ili kemijska neispravnost, neodgovarajuća kvaliteta, nepotpuno ili neodgovarajuće deklariranje. Nakon utvrđenih nepravilnosti zabranjen je uvoz agruma iz Italije zbog nedostatka dokumentacije, rakije iz Srbije zbog povećanog sadržaja metanola, majoneze iz Nizozemske zbog smanjenog udjela masti, meda iz Makedonije koji nije ispunjavao parametre kvalitete...