U BiH se službeno više ne smiju uvoziti automobili stariji od 10 godina, odnosno sa Euro 4 normom

U BiH se službeno više ne smiju uvoziti automobili stariji od 10 godina, odnosno sa Euro 4 normom
Povećan uvoz
U prvih pet mjeseci 2019. u BiH je uvezeno 38.661 vozilo vrijednosti više od 412 milijuna KM, od čega je 34.269 polovnih automobila. U istom periodu prethodne godine, u BiH je uvezeno 27.256 polovnih vozila.

Inače, u BiH je u 2018. uvezeno 82.905 automobila, od čega su bile 72.380 polovnih vozila. U susjednoj Hrvatskoj, naprimjer, uvozi se četiri puta više novih automobila.

Koliki je trend rasta uvoza polovnih automobila u BiH, najbolje pokazuje podatak da je u BiH 2010. godine uvezeno 32.695 automobila, što je više nego upola manje u odnosu na prošlu godinu.

Gotovo 80 posto registriranih automobila u BiH je starije od deset godina, što nas čini zemljom s najstarijim voznim parkom u Europi.

Glasnogovornik UINO Ratko Kovačević pojašnjava nam koje su procedure pri uvozu vozila.

"Carinik na graničnom prijelazu vlasniku uvoznog automobila daje prolaznu carinsku prijavu na rok od deset dana u kojem vozilo mora proći pregled u ovlaštenom tehničkom servisu koji ispituje da li to vozilo i motor zadovoljavaju uvjete za uvoz u BiH. Kada dobiju uvjerenje da zadovoljavaju standarde, tada vraćaju vozilo na carinjenje", kaže nam Kovačević.

Prijelazni period
Prema novoj Odluci o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila, objavljenoj u ožujku ove godine, u BiH će biti moguće uvesti polovne automobile samo ukoliko ispunjavaju standard Euro 5 te nova vozila s Euro 6 motorom. To znači kako se u BiH više neće moći uvoziti automobili stariji od otprilike deset godina.

ABC portal