U BiH se prisluškuje više od 10.000 brojeva telefona

"Vjerujem da se u BiH prisluškuje više od 10 000 brojeva telefona. Objavljivanje informacija smeta onima koji su zlouporabili ulogu u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji", rekao je Kopanja.

Prema njegovim riječima, u BiH je potrebna lustracija, koje nije bilo prilikom formiranja Obavještajno-sigurnosne agencije.

Kopanja je naglasio da međunarodna zajednica ima "upletene prste" u rad ove agencije i da Parlamentarna skuptšina BiH mora ispitati njen rad.

On je, gostujući na Radio-televiziji Republike Srpske /RS/, istakao da je postojao interes javnosti za otkrivanjem informacija o prisluškivanju telefona u BiH.

"Novinari 'Nezavisnih novina' uopšte nisu uplašeni i ništa nas neće zaustaviti u otkrivanju istine u BiH. Apsolutno nismo znali niti jedan broj telefoni koje smo objavili i napravili smo dobar posao", dodao je Kopanja.

On je napomenuo da "Nazavisne novine" i "Glas Srpske" nemaju ništa protiv Obavještajno-sigurnosna agencije, ali da BiH mora imati obavještajnu službu koja će raditi po svjetskim standardima.

Srna