U BiH se koriste pesticidi koji su opasni za zdravlje

pesticidi

... za zdravlje, piše Glas Slavonije.

Hrvatski proizvođači voća i povrća u petak su javno izrazili veliku podršku ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću i njegovu novom Pravilniku o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, koji je u petak pod velikim političkim pritiscima promijenjen.

U vrijeme dok Hrvatska nije bila članica Europske unije, domaće proizvođače voća i povrća gušio je najviše uvoz iz zemalja EU, jer su proizvodi iz tih zemalja u pravilu bili konkurentniji, zahvaljujući pripremljenosti tih proizvođača za veliko EU tržište, ali i obilnim potporama koje su primali.

Proteklih godina, nakon ulaska Hrvatske u EU, većina naših proizvođača voća i povrća dosegla je konkurentnost zapadnih kolega, no problem na domaćem tržištu i dalje im je velik uvoz voća i povrća, posebice iz susjednih zemalja koje nisu članice EU.

Uvoz voća i povrća u Hrvatsku eskalirao u protekla dva mjeseca, od početka turističke sezone, te da slavonski i baranjski proizvođači zbog tog uvoza ne uspijevaju prodati svoje proizvode. S druge strane dobar dio voća i povrća koje u Hrvatsku ulazi iz BiH, Srbije i Makedonije domaćim je proizvođačima nelojalna konkurencija, nije proizveden sukladno s pravilnicima o proizvodnji EU i potencijalno je opasan za zdravlje potrošača.

- Nije na nama proizvođačima da kontroliramo tu uvoznu robu. Samo upozoravamo nadležne na taj problem i potencijalnu zdravstvenu ugrozu. Nama je takav proizvod nelojalna konkurencija" istiće Stjepan Zorić, predsjednik klastera Slavonska jabuka iz Osijeka. Potrebno na neki način zaštititi hrvatsku proizvodnju, piše Glas Slavonije.