U BiH se dug utjeruje legalno: Utjerivač duga formalno zanimanje

Tako je "utjerivač dugova" od sada zakonito i regularno zanimanje iz kategorije "poreznik sa srodnim poslovima", u čijem opisu posla je da su to službenici koji naplaćuju potraživanja na osnovu računa kod kojih je prekoračen rok za plaćanje.

Svaki budući "čuvar usporene vožnje" je u stvari signalist, kočničar ili skretničar, koji je zadužen da nadgleda brzinu voza.

Jorgandžija, metlar, šeširdžija, sastavljač baterija, još su neka od formalnih zanimanja u BiH koja možete navesti u formalnim dokumentima.

Klasifikacija zanimanja je inače obavezan statistički standard koji se koristi pri evidentiranju, obradi i analiziranju podataka koji su važni za praćenje stanja i kretanja na tržištu rada u BiH.

"U BiH je nekad zanimanje bilo ono što je osoba stekla školovanjem, i to ju je pratilo sve vrijeme kao njena osobna karakteristika. Međutim, prestrukturiranjem našeg gospodarstva ponavljuju se novi poslovi, pa se javila i potreba da se definiraju klasifikacije koje se steknu obrazovanjem, ali i onih drugih, zanimanja, odnosno onoga čime se bavi pojedinac", stoji u objašnjenju namjene klasifikacije.

Tako se zanimanja definiraju prema sadržaju rada u zanimanju, na primjer pletač košara, zatim prema rezultatu rada - ribar, ili prema mjestu obavljanja posla - skladištar, vrtlarski radnik, ili prema sredstvima rada, kao što je na primjer rukovalac postrojenjem.

Na siteu Agencije za statististiku BiH možete naći i šifrarski popis zanimanja u BiH, pa su u kategoriju "travari" svrstana zanimanja vrač, seoski iscjelitelj, namještač kostiju i drugi.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, prosvjete i kulture RS, kazao je da treba pratiti suvremene standarde i u skladu s tim davati imena zanimanjima, jer nije logično da imamo nazive zanimanja za koje ne možemo ni naslutiti što predstavljaju.

"Treba školovati ljude na osnovu zanimanja koja su potrebna na tržištu rada. Oni koji pišu ta zanimanja navedu neko koje je vrijeme pregazilo prije pet ili deset godina", istakao je Gnjatić.

nezavisne novine