U BiH samo iz državnog proračuna isplaćuju se plaće za 22.412 osoba

posao u inozemstvu, Goran Barić, smjene, mozak, rad, roland katzmarzik, Busovača, posao, zaposlenje, administracija, odlazak u zemlje EU-a, Njemačka

Prema podacima kojim raspolaže Vijeće ministara BiH, samo u državnim institucijama zaposleno je 22.412 osoba, piše Večernji list BiH. Ovo je broj koji se odnosi samo na državnu razinu, tu su još entitetske, županijska, općinska odnosno gradska razina vlasti te javna poduzeća.

Siguran posao

Biti državni službenik u BiH stvar je privilegija. Za razliku od nesigurnog tržišta rada, u kojem kompanije preko noći idu u stečaj, a radnici ostaju na ulici, državni službenici nemaju takve brige jer od kraja rata ni jedan ured organa uprave nije zatvoren. Naprotiv, administracija raste i dalje. Iz VM BiH potvrđeno je za Klix.ba da se preko jedinstvenog računa riznice, zaključno s krajem 2015., isplaćuju plaće za 22.412 zaposlenika. I to 9725 plaća pripadnicima OS BiH i 12.687 plaća zaposlenicima bh. institucija. Prema podacima Agencije za državnu službu, u BiH je 30. lipnja 2015. bilo zaposleno 3855 državnih službenika.

Službenici i namještenici

Od toga, navodi Klix, najviše je viših stručnih suradnika - 1024 i stručnih savjetnika - 1021. Slijede ih stručni suradnici 846, šefovi unutarnjih organizacijskih jedinica kojih je 673, pomoćnici ministara i direktora - 216, tajnici s posebnim zadatkom - 54 i tajnici - 21. Uz državne službenike, u bh. institucijama zaposleni su zaposlenici sa srednjom stručnom spremom te imenovane osobe u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima VM BiH i drugim imenovanjima, policijski službenici, profesionalne vojne osobe u MO BiH, te zaposlenici u institucijama koje su izuzete od primjene Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, poput Ureda ombudsmana za ljudska prava BiH, Tužiteljstva BiH, Suda BiH, Ustavnog suda BiH, Ureda za reviziju poslovanja institucija BiH, RAK itd.