U BiH povećan broj kaznenih djela krijumčarenja osoba: Institucije jačaju borbu protiv ilegalnih migracija

imigranti, emigranti, ilegalni migranti , Daniela Škegro
Institucije za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini najavile su snažniju borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija te poduzimanje dodatnih mjera kako bi zaštitili domaće stanovništvo, ali i migrante.

Nakon sastanka udarne skupina za borbu protiv trgovine ljudima koju predvodi glavna državna odvjetnica BiH Gordana Tadić priopćeno je kako je povećan broj kaznenih djela krijumčarenja osoba u čemu se ostvaruje regionalna i međunarodna suradnja.

Predstavnici institucija za provedbu zakona razgovarali su i o tome kako pojačati zaštitu sigurnosti građana Bosne i Hercegovine nakon priljeva ilegalnih migranata. Pri tome je istaknuto da je potrebno osigurati postupanje prema migranata tijekom njihova boravak u BiH u skladu sa zakonom i međunarodnim konvencijama.

Predstavnici policijskih i sigurnosnih agencija te pravosudnih institucija razmatrali su i na koji način zaštititi žrtve trgovine ljudima, napose maloljetnika koji su višestruko ugroženi zbog nezakonite eksploatacije za prosjačenje i drugih oblika izrabljivanja.

Iz državnog odvjetništva BiH naveli su da zajedno s policijskim i drugim službama nastavljaju provedbu brojnih akcija kako bi se zaustavilo krijumčarenje ilegalnih migranata. Naveli su dvije velike akcije kodnih naziva 'Taurus' i 'Ox' kojima su u proteklom razdoblju uspješno zaustavljeni kanali trgovine ljudima.

 

vijesti.hr