U BiH povećan broj ilegalnih imigranata

Policija FBiH
Policija FBiH
Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić rekao je da u posljednjih šest mjeseci zabilježen rast broja imigranata iz afro-azijskih zemalja.

"Trenutno je u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu smješteno 30 osoba od kojih je 28 afro-azijskog porijekla, jedan je državljanin Rusije, a jedan sa Kosova. Među ilegalnim imigrantima iz Afrike i Azije najviše je državljana Tunisa u kojem su i najprije izbili nemiri", rekli su u Službi za poslove sa strancima BiH.

U Službi ističu su da je riječ o znatnom uvećanju u odnosu na prethodni period kada su uglavnom imali posla sa državljanima zemalja iz okruženja.

"Operativni podaci Službe govore da se mnogo osoba iz Azije i Afrike, koristeći teritoriju Grčke, Albanije i drugih zemalja, kreće prema zapadnoj Evropi. Istinitost tih podataka se i potvrđuje na terenu, jer skoro svakodnevno otkrivamo grupe ljudi koji pokušavaju da ilegalno pređu našu granicu", naglasila je službenica za informisanje Službe Sanja Škuletić.

U Službi za poslove sa strancima istakli su da pojačan priliv ilegalnih migranata iz afro-azijskih zemalja neće ugroziti odluku EU o viznoj liberalizaciji za BiH.

Srna