U BiH od početka godine ušlo preko 1.000 ilegalnih migranata, na proljeće se očekuje puno više

U BiH od početka godine ušlo preko 1.000 ilegalnih migranata, na proljeće se očekuje puno više
No uz ocjenu kako je riječ o brojci koja je prije svega rezultat loših vremenskih uvjeta koji su migrantima otežali nastojanje da se preko te zemlje domognu neke od država članica Europske unije.

Nakon redovitog sastanka operativnog stožera za nadzor ilegalnih migracija održanog u Sarajevu, priopćeno je da su policijske agencije u toj zemlji prikupile podatke da je u nju od 1. siječnja ušlo točno 1045 migranata, javlja Hina.

Na teritoriju BiH trenutačno boravi oko 3900 migranata, a svima je osiguran smještaj u sedam prihvatnih centara u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši.
Na proljeće se očekuje dolazak većeg broja migranata

Ranije su objavljeni podaci kako je u BiH prošle godine ušlo oko 24 tisuće ilegalnih migranata pa se može zaključiti kako je većina njih uspjela nastaviti put prema zapadnoeuropskim državama.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio je kako će Služba za poslove sa strancima preuzeti upravljanje prihvatnim centrima u Bihaću, što je bio zahtjev vlasti Unsko-sanske županije.

Procjena je operativnog stožera da se na proljeće može očekivati dolazak većeg broja migranata pa će biti poduzete dodatne mjere radi kontroliranja tog procesa kako se ne bi preopteretilo prihvatne centre u Unsko-sanskoj županiji.

Donesena je odluka da se oni migranti za koje policija procijeni da su skloni počinjenju kaznenih djela, odmah smjeste u prihvatni centar zatvorenog tipa u Istočnom Sarajevu.
Granična policija zaposlit će 100 novih policajaca

Vlasti u BiH očekuju da će im ove godine biti na raspolaganju dodatna dva milijuna eura iz IPA fondova namijenjenih potpori rada i opremanju sigurnosnih agencija u BiH kako bi se one učinkovitije suočile s problemom ilegalnih migracija. Troškove smještaja, hrane i liječenja migranata EU će, pak, financirati preko međunarodnih organizacija i za to će biti izdvojeno dodatnih 11 milijuna eura.

Glavni prioritet vlastima u BiH u predstojećem će razdoblju biti jačanje kontrole istočnih granica prema Srbiji i Crnoj Gori kako bi se smanjio broj ulazaka ilegalnih migranata. Granična policija BiH zaposlit će 100 novih policajaca, a uskoro će u funkciji biti i deset čamaca za riječne ophodnje na Savi i Drini.

(Hina)